Tiikki on yksi hienoimmista veneiden rakennusmateriaaleista. Se on yksi parhaiten kosteutta kestävistä puumateriaaleista, ja sen eläminen kosteuden vaikutuksesta on pientä. Se kestää suolavettä ja auringon ultraviolettisäteilyä jopa käsittelemättömänä.

Maapallon tiikkivarannot ovat kuitenkin vähentyneet, ja tiikin hakkaaminen aiheuttaa ympäristöongelmia.

Keinotiikki nousussa

Synteettiset materiaalit ovat lisänneet suosiotaan jatkuvasti.

Keinotiikkejä on erilaisia laatuja, mutta yleisin on pvc-muovi, joka on useimmiten valmistettu kierrätysmuovista. Se pyrkii jäljittelemään tiikkiä ulkonäkönsä ja tuntumansa puolesta.

Keinotiikki kestää kulutusta ja säätä, se on ekologista, kevyttä, nättiä ja tasalaatuista. Se on tiikkiä helpompi asentaa ja hoitaa.

Sen voi huoletta pestä painepesurilla, eikä se menetä hienoa ulkonäköään edes vuosien saatossa, jos sitä pesee silloin tällöin. Se ei myöskään ime eikä läpäise vettä.

Pvc-muovista valmistettu tiikkijäljitelmä on tasaväristä pinnasta pohjaan, eli jos pinta tahriutuu, sen voi huoletta hioa. Tai kiiltäväksi kuluneen pinnan voi hioa karheaksi ja pitäväksi.

Keinotiikin lisäksi on kannen päällystysmateriaaleja, joissa ei edes yritetä jäljitellä tiikin ulkonäköä. Silloin valmistajalla on vielä vapaammat kädet keskittyä materiaalien hyviin ominaisuuksiin.