Venemessujen paluu on odotettu tapahtuma – sekä veneilijöiden että venealan keskuudessa. Vene Båt -messut laajentui jo ennen koronavuosia elämykselliseksi veneilytapahtumaksi, joka kattaa veneilyn ja vesiharrasteiden koko kirjon. Veneilijöille ja veneilystä kiinnostuneille messut tarjoavat tuttuun tapaan paljon ohjelmaa, virikkeitä ja tietoa mihin tarttua.

Perusta on kuitenkin vielä koronavuosien tauolta paluun jälkeenkin ennallaan: venemessut on ainutlaatuisen laaja tilaisuus tarkastella ja vertailla uusia veneitä, moottoreita ja varusteita, sekä unelmoida, suunnitella ja toteuttaa niiden hankintoja. Pohjimmiltaan venemessut on kaupallinen tapahtuma ja niin sen pitää ollakin.

Vaikka ennakkotietojen perusteella messuilla esillä olevien veneiden lukumäärä on edellisiin messukertoihin nähden vähän pienempi ja messualue tiivistetty Messukeskuksen alakerran viiteen halliin, järjestetään Helsingissä yhä Pohjois-Euroopan suurimmat venemessut. Nähtävää siis varmasti riittää.

Venemäärän pieneneminen on monen tekijän summa. Omalla päätöksellä messut väliin jättäviä venemerkkejä on vain muutama, mutta kärki on terävä. Messuilla ei nähdä esimerkiksi Inhan Tehtaiden merkkejä (Buster, Yamarin ja Cross) eikä moneen kertaan Messujen veneeksi valittua Galeonia. 

Venemäärää karsii myös venevalmistajia vaivaava komponenttipula ja siitä johtuva mallistojen supistaminen. Myös Venäjän käymällä sodalla Ukrainaa vastaa on suora vaikutus venemessujen venemäärään, sillä molempien maiden veneteollisuus on aiemmilla kerroilla ollut kappalemääräisesti hyvin edustettuna Helsingin venemessuilla. 

Poisjääneiden tilalla on kuitenkin myös uusia tulijoita, joten Vene Båt -messuilla tullaan tänäkin vuonna näkemään arviolta 300–400 venettä, joista mielenkiintoisin anti on luonnollisesti uutuudet. Mallivuoden 2023 uutuuksia ja ensimmäistä kertaa Suomessa messuilla esiteltäviä malleja on ainakin 30. Niiden lisäksi Pasilassa nähdään kymmenkunta sellaista uutuutta, jotka ehtivät ensiesittelyyn jo viime syksyn Uivaan venenäyttelyyn.

Totalvene raottaa messujen esirippua jo näin viikkoa etukäteen alta löytyvän ennakkotietoihin perustuvan kuvagalleria verran. 

Vene 23 Båt Helsingin Messukeskuksessa 10.–19.2-2023

Ma-pe klo 11–19

La-su klo 10–18

Aikuiset 18 €

Erikoislippu (alennusryhmät) 12 €

Ryhmälippu (vähintään 10 hlöä) 12 €

www.venemessut.fi