Kansanpuiston talkoot järjestetään klo 12–15 yhdessä PSS ry:n pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Ruisrockin kanssa. Talkoot alkavat klo 12 opastuksella ja talkoovarusteiden jakamisella, jonka jälkeen hajaannutaan siivoamaan. Tapahtumassa on tarjolla myös pientä purtavaa.

Kansanpuiston lisäksi Instagramista tutut Jasmin ja Tuomas järjestävät Siisti Biitsi -talkoot Saaronniemen rannalla samana päivänä klo 13–16. Jasminin ja Tuomaksen talkoisiin voi ilmoittautua heidän Instagram-tilinsä kautta (@jasmin.ja.tuomas).

Pidä Saaristo Siistinä ry kannustaa kaikkia kansalaisia ympäri Suomen siivoamaan rantoja pitkin vuotta, vaikka ei yhteistalkoisiin pääsisikään. Omien talkoiden ilmoittaminen Siisti Biitsi -kartalle käy nopeasti joko verkkosivuilla siistibiitsi.fi tai Siisti Biitsi -sovelluksella.

Kullanarvoista tietoa roskaantumisesta raportoinnilla

Siisti Biitsi -talkoissa kerätään rantaroskan lisäksi tietoa roskan laadusta ja määrästä. Talkoolaiset raportoivat löytämänsä roskat, ja PSS ry hyödyntää ajantasaista tietoa muun muassa ympäristöviestinnässään, minkä avulla vesistöjen roskaantumista voidaan ehkäistä jo alkumetreillä.

10 vuoden aikana talkoolaiset ovat raportoineet jo yli 730 000 rannoilta kerättyä roskaa. Roskat raportoidaan maksuttomalla Siisti Biitsi -sovelluksella, joka on ladattavissa Google Play -kaupassa ja App Storessa.

Yleisimpiä roskalöydöksiä ovat tupakantumpit, erilaiset muoviroskat, kuten ruokapakkaukset ja korkit, sekä pahviroskat. Maailman yleisin roska tupakantumppi johtaa edelleen kirkkaasti tilastoa. onet nakkaavat tumpin kadulle, mistä se voi kulkeutua hulevesijärjestelmää pitkin lähimpään vesistöön, missä siitä vapautuvat myrkyt voivat saastuttaa satoja litroja vettä ympäriltään.

Suurin osa rantaroskasta on peräisin meiltä tavallisilta kuluttajilta, joten avaimet roskaantumisongelman ratkaisuun ovat meidän kaikkien käsissämme. Siisti Biitsi -talkoisiin osallistuminen on yksi hyvä keino oivaltaa tämä.

– Rantojen siivoaminen ei ole pelkästään rantojen puhdistamista, vaan se on samalla ympäristökasvatuksen muoto. Toivottavasti jokainen, joka lähtee mukaan Siisti Biitsi -talkoisiin, saa erilaisia oivalluksia roskan synnystä ja roskaantumisen vaikutuksista. Siten yhä useampi suomalainen on entistä tietoisempi roskaantumisaiheista, kertoo Siisti Biitsi -ohjelman päällikkö Julia Jännäri.

Lue lisää Siisti Biitsi -ohjelmasta tästä