Beneteaun Excess-katamaraanit ovat uudempi tulokas markkinoilla. Lagoonia nuorekkaampana ja sporttisempana brändinä 2019 lanseerattu Excess esittäytyi Cannesin messuilla entistäkin muodikkaampana hybridiversiona. Kyseessä on siis valmistajan Excess 15 -katti, joka on varustettu Torqeedon Deep Blue Hybrid -järjestelmällä.

Katamaraanit ovat kasvattaneet suosiotaan varsinkin pallonkiertäjien ja muiden pitkämatkalaisten keskuudessa. Tällaisessa purjehduksessa tulee ennemmin tai myöhemmin vastaan veneen energiatalous ja sen järkevä hallinta.

Excessin konsepti ei ole varsinaisesti suunnattu pallonkiertäjille, mutta ekologisuus on tämän katin kohderyhmälle keskivertoa korkeammalla prioriteettilistalla – näin yleistäen. Ja mikäänhän ei kiellä lähtemästä Excessillään vaikka kuinka pitkälle.

Nyt esitellyssä konseptiveneessä Torqeedon Deep Blue Hybrid -järjestelmä koostuu kahdesta 50 kilowatin Deep Blue 50i SD -sähkömoottorista, joiden purjehdittaessa hydrogeneraattoreina toimivat vetolaitteet on suunniteltu yhdessä vaihdelaatikoistaan kuuluisan ZF:n kanssa.

Akkuina veneessä on kaksi Torqeedon BMW i3 -auton akusta kehittämää, 40 kilowattitunnin Deep Blue -litiumakkua ja koko järjestelmää ohjaa Torqeedon älykäs säätöjärjestelmä, johon voidaan integroida myös muita energianlähteitä kuten dieselmoottori tai -generaattori sekä aurinko- ja tuulivoimaa.

Koepurjehduksilla hydrogeneraattoritoiminto on valmistajan mukaan tuottanut riittävästi energiaa koko veneelle 7–8 solmun nopeudessa. Sähköisen propulsion etuja ovat myös sen äänettömyys ja hallinnan helppous. Eikä suurilla akuilla varustettuna veneilijän tarvitse olla jatkuvasti huolissaan varauksen tasosta, varsinkaan järjestelmä kertoo tilanteen tarkkaan reaaliajassa.

Myös mielenkiintoisena lisämausteena Excess kertoo testeissä kokeillusta moottoripurjehduksesta kevyissä tuulissa, joka ainakin testeissä osoittautui tehokkaaksi tavaksi edetä. Ideana siis on se, että sähkömoottorit antavat jo pienillä kierroksilla ja kulutuksella sen verran työntöä, että purjeetkin alkavat vetämään vauhtituulen ansiosta jo pienemmillä tuulennopeuksilla. Tätä pitää päästä testaamaan.

www.excess-catamarans.com

www.torqeedo.com