Henkilökohtaiset hätälähettimet ovat loistava keksintö ja lisä veneilyturvallisuuteen. Useimmat niistä ovat suljettuja tai semisuljettuja järjestelmiä, jotka kommunikoivat vain omien vastaanotintensa kanssa.

Ocean Signalin järjestelmä sen sijaan lähettää pelastettavan sijaintitiedontiedon oman vastaanottimen lisäksi kaikkiin viiden mailin säteellä oleviin ais-järjestelmiin. Näin pelastettavan sijaintia voi seurata useammalta alukselta samanaikaisesti. Lisäksi hätälähettimen aktivoituminen aktivoi myös oman aluksen vhf:n dsc-hälytyksen. Kolmansien osapuolten saaminen mukaan pelastustoimiin tehostaa ja nopeuttaa niitä.

Reilun hammastahnatuubin kokoinen (134 x 34 x 27 mm, 90g) RescueME MOB1 on suunniteltu kiinnitettäväksi useimpiin markkinoilla oleviin paukkuliiveihin. Hätälähetin käynnistyy liivien lauettua ja alkaa lähettämään viimeistään 15 sekuntia veteen putoamisen jälkeen. Valmistajan mukaan laitteen akku kestää valmiustilassa 7 vuotta ja lähetystilassa yli 24 tuntia.
Järjestelmän ATB1-tukiasema on B-luokan lähetin, joka ei vain vastaanota ais-tietoa vaan lähettää myös oman aluksen tiedot ympäröiville aluksille. Valmistajan mukaan sen lähetin toimii 5 watin teholla, kun normaali lähetysteho on 2 W. Lähetys tapahtuu kerran viidessä sekunnissa.

Ocean Signalin ATB1 AIS -paketti sisältää kiinteästi asennettavan ATB1-lähettimen sekä kaksi RescueME MOB1 -henkilökohtaista yksikköä. Paketin suositushinta on 950 euroa.

www.oceansignal.com

www.pronav.fi