Tähystys, varsinkin pimeässä on vaikea tehtävä. Tutka ei näytä kaikkea, varsinkaan matalalla kelluvaa. Tekoälyä ja koneoppimista käyttävän Oscar-niminen optinen tunnistusjärjestelmä lupaa ainakin valmistajan mukaan parempaa turvallisuutta vesille. Sen kehittäneessä BSG Groupissa työskentelee tätä nykyä 20 insinööriä tuotekehityksen kimpussa.

Järjestelmässä on kaksi lämpökameraa, tavallinen kamera ja prosessointiyksikkö. Tekoälyn ja koneoppimisen avulla järjestelmä tunnistaa kelluvia esineitä kaikissa valaistusolosuhteissa, myös pimeässä.

Toistaiseksi järjestelmä osaa varoittaa reitille osuvista kohteista, mutta tulevaisuudessa on tarkoitus pystyä yhdistämää järjestelmä autopilottiin, jota ohjattaisiin väistämään esteet. Tämä tapahtuu niin, että Oscar tunnistaa kappaleen nopeuden ja suunnan antaa kipparin kuitattua asian autopilotille ohjeet väistää törmäyskurssilla olevaa kappaletta. Järjestelmä käyttää hyväkseen olemassa olevia järjestelmien dataväyliä ja data voidaan näyttää monitoiminäytöillä.

Järjestelmää on kehitetty ja koekäytetty avomerikisatiimien kanssa IMOCA 60 ja Ultim -luokan veneissä. Sitä on myös asennettu erilaisiin purje- ja moottorikäyttöisiin vapaa-ajan veneisiin sekä rahtialuksiin. BSG Groupin tiedotteen mukaan järjestelmä on ostettavissa. Hinnasta ei hiiskuta mutta tiedustelut kannattaa osoittaa valmistajalle.

www.oscar-system.com