Sivustolla 70 vierailijaa

29.09.2023

Mitä uutta?

Suositun 76/79 DC:n seuraajaa on suunniteltu laajalla joukolla. Yamarinin oman tiimin lisäksi mukana ovat olleet etenkin rungon suunnitteluun ja toimivuuteen keskittynyt helsinkiläinen R2 Marine, muotoilija Miika Heikkisen Northern Works sekä kansainvälisestikin arvostetun Too Design -studion perustanut italialainen Marco Casali.

Yamarin 80 DC:n kenties merkittävin pyrkimys ja oivallus on yhdistellä skandinaavisen, läpikuljettavalla tuulilasilla varustetun daycruiserin ja välimerellisemmän ympärikuljettavan walkaround/sundeck-venetyypin parhaita puolia yhteen. 

80 DC:ssä on yhä pohjoismaiden markkinoilla vaadittava, korkea (135 cm) ja hyvin suojaava, kokoveneen levyinen tuulilasi. Sen läpikulku on kuitenkin siirretty keskeltä aivan paapuurin laitaan.

Aukeavan tuulilasin ruudun jatkeeksi keulakannen paapuurin puoleiselle laidalle on muotoiltu kulkusyvennys, minkä ansiosta kulkuväylän korkeuserot ovat pieniä. Lopputulos onkin erittäin onnistunut ja kulku keulan ja avotilan välillä on selvästi vaivattomampaa kuin perinteisissä tuulilasin läpi kuljettavissa daycruisereissa, joissa keulakannelle kavutaan kojelaudan viereen tai kajuutan oveen muotoiltuja, usein jyrkkiä ja pienikokoisia porrasaskelmia pitkin.

Tilojen osalta 80 DC:n suurin edistysaskel suosittuun edeltäjään nähden on keulakajuutan erillinen toiletti. Vaikka seisomakorkeutta kajuutassa ei tässä luokassa tyypilliseen tapaan olekaan, on 80 DC:n wc-komero riittävän korkea ja tilava pitkäksi kasvaneenkin aikuisen asioitavaksi, mikä ei ole kahdeksanmetristen päivä- ja viikonloppuristeilijöiden luokassa mitenkään itsestään selvää.

Itse wc-istuin on kokoa kompakti, mutta jo vakiona huuhtelultaan sähkötoiminen, mikä helpottaa käyttöä. Jaloille on pytyllä istuessa hyvin tilaa ja oven saa sujuvasti kiinni. Allaskalusteet ovat kokoluokka huomioiden kookkaat. Niiden mitoista vähän tinkimällä mukaan olisi kenties mahtunut hieman kookkaampi wc-istuin.

Persoonallisena lisänä kajuutassa on myös toilettia vastapäätä paapuurin laidalle asemoitu divaani, jossa on oikeasti aika kiva lötkötellä, jalat sängylle nostettuna ja sopivasti katselukorkeudella olevista kookkaista runkoikkunoista ulos silmäillen. Divaani käyttää kajuutassa keulakannen kulkusyvennyksen alle jäävän tilan luontevasti. Divaanin selkänojan taakse on piilotettu säilytystila.

Pentterissä on uutena oivalluksena syvä ja eristetty kannellinen allas, jonka voi täyttää vaikkapa jääpaloilla ja virvokepulloilla tai -tölkeillä. Toki siinä onnistuu tarvittaessa myös perunoiden pesu tai vaikka nyrkkipyykki. Pienempi, hanallinen pesuallas on pentterissä erikseen.

Ihan niin kuin autoissa myös veneissä käydään kisaa siitä, kenen kojelaudassa on suurimmat näytöt. Kahdeksan metrin kokoluokassa 80 DC ottaa kärkipaikan. Jo sen vakiovarustukseen kuuluu poikkeuksellisen kookas eli 16-tuumainen Yamarin Q -monitoiminäyttö, mutta lisävarusteena saa vielä toisen. Vastaavan tuplakokoon ei yllä kilpailijoista kukaan.

Toinen liki uniikki lisäys kojelautaan on Yamahan joystick-hallintalaite HelmMaster EX. Yamaha on perämoottorivalmistajista ainoa, joka tarjoaa joystickin myös yksimoottoriasennusten yhteyteen. Satamapyörittelyssä siitä ei ole ihan vastaavaa iloa kuin pari- tai monimoottoriasennusten yhteydessä, mutta toisaalta järjestelmä tuo tullessaan myös perämoottoriveneissä harvinaisen autopilotin.

 


Kuvat

Tekniset tiedot

Pituus 8,28 m
Leveys 2,62 m
Syväys 0,50 m
Paino ilman moottoria 2 200 kg
Paino koeajomoottorilla 2 490 kg
Pohjakulma 18°
Polttoainesäiliö 300 l
Makeavesisäiliö 71 l
Septisäiliö 30 l
CE-luokitus C
Kantavuus 10 henk.
Tehoalue 225–300 hv
Moottorityyppi Perämoottori, XL-riki
Koeajomoottori 300 hv Yamaha F300 XSB
Potkuri 18" RST Saltwater Series II
Huippunopeus 41,0 kn @ 5 750 r/min
Kulutus @ 25 kn 1,5 l/mpk @ 3 750 r/min
Toimintamatka @ 25 kn 180 mpk @ 3 750 r/min
Melutaso @ 25 kn 79 dB(A) @ 3 750 r/min

 

Lisä- ja yhteystiedot

Valmistusmateriaali Lujitemuovi
Valmistusmaa Puola (J.W. Slepsk)
Valmistaja Inhan Tehtaat, Raisio
  www.yamarin.com

 

Hintatiedot

Hinta ilman moottoria Ei ilmoiteta
Pakettihinta 300 hv 139 400 € (Yamaha F300 XCB)
  146 400 € (Yamaha F300 XSB)