Merivoimien osalta pääsotaharjoitus alkoi eilen maanantaina, ja jatkuu 4.12. saakka.

Merivoimien rannikkojoukot eivät tässä harjoituksessa liiku pelkästään vesiteitse, vaan myös ilmakuljetuksina. Rannikkoprikaatin ensimmäisen aallon joukkoja siirrettiin maanantaina Upinniemen Rannikkoprikaatista NH90-kuljetushelikoptereilla saaristoon.

Samalla liikkeelle lähti iso määrä merivoimien raskasta aluskalustoa. Merivoimien Twitter-tilillä julkaistiin osuva video, jossa laiva toisensa jälkeen lähtee laiturista ”Kaikki irti!” -komentojen saattelemana.

Harjoitukseen osallistuu merivoimista 10 taistelualusta, tukialuksia, komentoveneitä sekä muun muassa rannikkotykistöä ja meritorjuntaohjuspatteri. Rannikkotykistö ampuu harjoituksen aikana Rankin linnakkeelta, Kotkan edustalta.

Merivoimien tehtävänä on harjoituksessa suojata Kaakkois-Suomen rannikko mereltä suuntautuvalta koukkaukselta. Ilmavoimat tukee maa- ja merivoimien taistelua.

Vesilläliikkujien kannattaa huomioda harjoitusammuntojen vaara- ja meluvaroitukset. Netistä löytyvän vaaratiedotteen mukaan merivoimat ampuu rannikkotykistön aseilla Rankissa 26.11.–3.12.2019 päivittäin kello 06:00 - 22:00.

Vaarallinen alue on 20 km sektorissa, jonka vasen raja on Rankki - Vanhankylänmaa ja oikea raja Rankki - Ristisaari. Ajankohtainen tieto ammunnoista löytyy merivoimien melu- ja vaaratiedotesivustolta.

Merivoimien joukoista myös rannikkojääkärit ovat mukana harjoituksessa. Rannikkojääkärit aloittivat maa- ja merimarssit varuskunnastaan Raaseporista kohti itäistä Suomenlahtea tiistaina. Liikkeelle lähti 13 Jurmo- ja Jehu-luokan maihinnousualusta sekä noin 60 maastoajoneuvoa.

Todennäköisesti harjoitukseen osallistuvat myös nämä miinalaivueen merisotilaat, jotka ovat niittäneet marraskuun aikana maailmalla suosiota alla olevan mainion TikTok-videon myötä. Totalvene.fi-uutissivuston toimitus toivottaa hyvää harjoitusta tälle iloiselle tanssiryhmälle. Videota on marraskuun loppuun mennessä katsottu noin puoli miljoonaa kertaa.


Artikkelia päivitetty 27.11. klo 11:15. Lisätty rannikkojääkäreitä koskeva kappale ja Twitter-upotus.