Jeanneau avasi pään pari vuotta sitten 319:llään, ja nyt Beneteau on esitellyt Oceanis 30.1:n. Molemmat olivat mukana Uivassa, mutta keskitytään tässä Suomen ensiesittelyssä olleeseen Oceanikseen.

Myös maahantuojalla on uskoa veneen myyntiin. Ajolanranta halusi, että veneen viralliset mainoskuvat otetaan Airistolla. Suomen ainutlaatuinen saaristo, keli kuin morsian, poikkeuksellisen sininen ja sinilevätön vesi, ja tähän kattaukseen vielä Beneteaun pienin Oceanis, joka täydensi maisemaa kuin värikäs spinnu purjevenettä. 

Lopputulosta voi käydä katsomassa Beneteaun nettisivulla.

Mutta nykyiset pienet veneet eivät ole samoja kuin 30 vuotta sitten. Tuolloin monissa tämän kokoluokan veneissä piti kulkea nöyränä, eikä tiivis tunnelma välttämättä lisännyt mukavuutta.

Oceaniksen runko on selvästi leveämpi. Se tuo kajuuttoihin väljyyttä ja vähän enemmän mahdollisuuksia sijoitella rakenteita.

Monissa pienissä veneissä takakajuutta on käännetty poikittain. Oceaniksessa se on edelleen pitkittäin, ja sen viereen on saatu mahdottoman iso tavaratila. 

Ja on veneeseen mahtunut ihan asiallisen kokoinen toilettikin, joka sijaitsee L-pentteriä vastapäätä.

Myös sisätilojen korkeus on lisääntynyt huimasti viime vuosituhannelta. Oceanis 30.1:n seisomakorkeus on peräti 1,98 metriä. Riittää useimmille. Korkeus lienee se oleellisin tekijä, joka on poistanut sisältä kiusallisen ahtauden. 

Reilu seisomakorkeus on saavutettu rungon ja kannen muotoilulla. Esimerkiksi vapaalaita on varsin korkea, ja korkea ruffi istuu siihen sopusuhtaisesti. Myös turkkilevyt on sijoitettu mahdollisimman alas osittain jäykistepalkkien väleihin.

Pienten veneiden kohderyhmäksi voi ajatella ensiveneen ostajia tai toisaalta myös pienempään vaihtavia, kun jälkikasvu ei viihdy enää saman kannen alla tai kun veneilyn rinnalle on noussut muitakin harrastuksia. 

Tämän kokoluokan venettä ei tarvitse pitää päiväpurtena. Sen tilat riittävät aivan hyvin retkiveneeksi kahden tai neljän hengen miehistölle.

Veneen hintalappu esittää vahvan myyntipuheen. Se sanoo 86 800 euroa purjeineen, mutta tuohon tulee tietysti varuste- ja maahantuontilisät.

www.ajolayachts.fi 

www.beneteau.com