Vuoden alkupuoliskon aikana Suomessa rekisteröitiin tänä vuonna 2 857 uutta vesikulkuneuvoa. Viive vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna kasvua on 11 prosenttia eli kolmisen sataa kappaletta. Alkuvuoden perusteella kokovuoden ensirekisteröintimäärän voidaan odottaa nousevan yli 4 000 kappaleeseen.

Vesikulkuneuvoista prosentuaalisesti eniten kasvoi purjeveneiden myynti, mutta määrät ovat yhä hyvin pieniä. Alkuvuoden aikana Suomeen rekisteröitiin 18 uutta purjevenettä. Myydyimmät purjevenemerkit olivat Hanse ja Lagoon, joita kumpaakin rekisteröitiin alkuvuoden aikana kolme kappaletta.

Vesijettien kauppa on ollut viime vuosina kovassa nousussa. Tänä vuonna kasvu on yhä jatkunut. Alkuvuoden aikana rekisteröitiin yli 750 uutta vesijettiä, mikä on yli 100 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kasvuprosentiksi muodostui 17,5.

Kolmesta markkinoita jakavasta vesijettimerkistä ylivoimainen ykkönen on Sea-Doo. Niitä rekisteröitiin alkuvuoden aikana yli 500, kun Yamahan ja Kawasakin rekisteröinnit jäivät noin 50 kappaleeseen.

Eniten myyty vesikulkuneuvoluokka on tuttuun tapaan moottoriveneet. Uusia moottoriveneitä rekisteröitiin alkuvuoden aikana yli kaksi tuhatta. Kasvua viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna kertyi lähes 10 prosenttia.

Moottorivenekauppa nojaa vahvasti 5–6 metristen avoveneiden luokkaan, jossa etenkin alumiinirunkoiset ja bowrider-tyyppiset mallit ovat suosittuja.

Alkuvuoden myydyin venemerkki oli viime vuoden tapaan Buster, joka onnistui kasvattamaan eroa toiseksi myydyimpänä jatkavaan Yamariniin. Hyvässä kasvussa ollut Suvi nousi kolmanneksi myydyimmäksi venemerkiksi asemiaan hiukan menettäneiden Faster ja Silverin ohi.

Bella-Veneet Oy:n viime vuonna lanseeraama alumiinivenemerkki Falcon on lyönyt markkinoilla onnistuneesti läpi ja noussut alkuvuonna jo seitsemänneksi myydyimmäksi venemerkiksi. Toisaalta Falconin menestys on näivettänyt vastaavien lujitemuovisten Bella-mallien kauppaa.

Alkuvuoden eniten myyty tuontivenemerkki oli ukrainalainen Brig, joka on samalla selvästi suosituin kumivenemerkki.  Kovimman kasvuprosentin alkuvuoden aikana on saavuttanut venäläinen Vboats, jonka vesikulkuneuvorekisteri tuntee vielä nimellä Volzhanka.

Suurempien, yli 25-jalkaisten moottoriveneiden eniten myyty merkki oli alkuvuoden aikana Axopar, jonka 23 veneen rekisteröintimäärä koostuu 28- ja 37-jalkaisista malleista. Matkaveneissä myydyin merkki oli Grandezza.

Eniten myytyjen moottorivenemallien listaus on suuntaa antava, sillä Traficomin ylläpitämän vesikulkuneuvorekisterin mallitietokanta on epätarkka ja monen merkin kohdalla vanhentunut, joten venemerkkien sisällä "muu malli" nimikkeellä rekisteröitävien veneiden määrä on kasvussa.

Oheisella 20 suosituimman venemallin listalla kolmen suosituimman venemallin järjestystä voidaan pitää kuitenkin todennäköisesti luotettavana, sillä erot ovat kohtuullisen selkeät. Listalta löytyy alumiiniveneitä (Buster, Silver, Yamarin Cross, Falcon ja Faster), abs-muoviveneitä (Terhi) sekä lujitemuoviveneitä (Suvi, Yamarin ja Rönnqvist). Yhteistä useimmille myydyimmistä malleista on noin viiden metrin pituus.

Tilastojen lähde on Traficomin ylläpitämä vesikulkuneuvorekisteri. Rekisteri ei sisällä Ahvenanmaata.

www.traficom.fi