Äggskär on Porvoon kaupungin omistama ja ylläpitämä pieni saarirykelmä Suur-Pellingin länsipuolella. Kohde koostuu kolmesta pääsaaresta: Långholmen koillisessa, Äggskär luoteessa ja Söderholmen nimensä mukaisesti etelässä. Saarten väliin muodostuu kätköisä kolo, joka on suojassa pohjois-, länsi- ja jossain määrin etelätuulilta. Kaikissa saarissa on laiturit, mutta näistä Söderholmenin tukeva betonilaituri on useimman vierailijan suosikki.

Vaikka pienoissaaristo on nimetty Äggskärin mukaan, sen houkuttelevin saari on Söderholmen punaisine kallioineen ja henkesalpaavavine maisemineen. Saaren eteläisimmän niemen kärjessä nököttää valkoinen loisto, joka osaltaan lisää ulkosaariston tunnelmaa.

Päiväkohde

​​Menneinä aikoina Äggskärin saaristoon ajoi viikonloppuisin säännöllinen reittiliikenne, joka palveli pääasiassa Söderholmenilla sijaitsevaa luotsitupaa. Komealla paikalla seisova punainen luotsitupa on nykyään Porvoon urheilukalastajat ry:n omistuksessa.

Äggskär on hyvällä iskuetäisyydellä Helsingistä. Kruunuvuorenselältä laskettuna matkaa kertyy luodolle noin 25 meripeninkulmaa. Porvoosta matkaa on vielä vähemmän, noin 14 mailia.

Läheisyys keskuksiin ilmenee Söderholmenin vieraslaiturissa, johon on kesäisenä heinäkuun päivänä kiinnittynyt muutaman purkkarin ohella Skipperin vuokraveneitä ja jokunen daycruiserikin. Pitkän ja tukevan betonilaiturin ympärille sopii seitsemästä kahdeksan isompaa venettä ja kourallinen pienempiä. Poijuja on neljä kappaletta. Tilaa on toisin sanoen aika rajallisesti, ja jo alkuillasta mattimyöhäiset joutuvat toteamaan Söderholmenin laiturin täydeksi. Heidän onnekseen Långholmenin ja Äggskärin laitureissa on lisää tilaa.

Roskat mukaan

Söderholmenilla on kaksi puuceetä lyhyen kävelymatkan päässä satamasta. Roskapistettä ei ole, vaan vierailijoiden toivotaan vievän roskansa mennessään. Iso ja suojattu keittokatos lienee toimiva, mutta viihtyisäksi sitä ei ainakaan vierailumme aikana voi sanoa. Sataman tuntumassa sijaitseva nuotiopaikka on sen sijaan kovassa käytössä aamusta iltaan.

Saarirykelmää lähestytään idän 3,5 metrin väylältä. Sisääntuloaukon muutama kivi jää aukon pohjoispuolelle. Söderholmenin pohjoispuolella sijaitseva vieraslaituri on suojaisimmillaan pohjois- ja lounaistuulella. Kun tuuli kääntyy etelän puoleiseksi satama muuttuu aavistuksen levottomaksi. Kovassa itäisessä kannattaa harkita saarelta vetäytymistä, sillä aavalla Nyttesholmsfladan-selällä muodostuu melko isoa aallokkoa, jolla on suora pääsy satamaan. Syväys laiturin ympärillä on 1,0–3,0 metriä.