Putkilinjan rakennustyöt alkoivat putkilinjojen merkitsemisellä poijuilla mereen Suomenlinnan ja Vallisaaren välillä. Kaivaustyöt Suomenlinnassa Länsi-Mustassa käynnistyivät 7. lokakuuta alkaneeella viikolla.

Vesi- ja viemärijohto parantaa etenkin saaren vierasvenesatamaa ja mahdollistaa ravintolatoiminnan aiempaa paremmin. Vallisaareen on kesäkaudella järjestetty vesibussiyhteys Helsingin kauppatorilta.

Tavoitteena on asentaa putket merenpohjaan vuoden loppuun mennessä.

Huoltotöiden yhteydessä on myös raivattu ammuksia Vallisaaresta. Niitä löytyikin varsin runsaasti, kuten Merivoimien aiheesta julkaisemista Twitter-kuvista ilmenee. Rannikkoprikaatin raivaajat löysivät saaresta noin 8000 kranaatin sytytintä, jotka kaikki sisälsivät räjähdysainetta ja olisivat voineet räjähtää maallikon käsittelyssä.

Ammuslöytö osoittaakin hyvin, kuinka Vallisaaren liikkumisrajoitukset eivät ole tuulesta temmattuja. Vallisaaressa on tarkkaan määritelty, missä kulkijat saavat liikkua. Lähtökohtana on, että vierailijan on pysyttävä merkityllä reitillä.

Vesihuoltoverkosto parantaa Vallisaaren palveluja

Vallisaaressa uutta vesi- ja viemäriverkostoa rakennuttaa Metsähallitus. Tämä työ on alkanut jo viime kesänä.

Vesihuoltoverkoston rakentaminen parantaa Vallisaaren palveluja. Kävijöille tämä tarkoittaa nykyisten kuivakäymälöiden rinnalle vesivessoja ja yrittäjille parempia puitteita muun muassa kahvila- ja ravintolatoiminnalle.

Vallisaaren vesihuoltoverkoston rakentaminen on osa tulevan asemakaavan toteutusta, joka kehittää saarta luontomatkailukohteena tulevina vuosina. Vallisaari ja Kuninkaansaari sijaitsevat 20 minuutin vesibussimatkan päässä Helsingin Kauppatorilta, Suomenlinnan naapurissa. Vallisaarta hoitaa ja hallinnoi Metsähallituksen Luontopalvelut.

Mitä tapahtuu Kuninkaansaarelle?

Viemäri- ja vesijohtoliitäntä rakennetaan myös Vallisaaren viereiseen Kuninkaansaaren. Saareen on kaavailtu pientä mökkikylää, mutta suunnitelmat on toistaiseksi kuopattu.

Se, että viemäri- ja vesijohtoliitäntä rakennetaan myös Kuninkaansaareen, herättää kuitenkin epäilyjä, että mökkikylä syntyy sittenkin. Tätä on epäilty Aarresaaret -Facebook-sivulla, joka on saaristoretkiä järjestävän Jarmo Niemisen yrityksen Facebook-sivu.

Nieminen on julkisuudessa esittänyt useasti huolensa siitä, että Kuninkaansaarta uhkaa mökkikylärakentaminen.

Lue lisää Vallisaaren vesi- ja viemäröintihankkeesta Helsingin kaupungin tiedotteesta.