Saimaan turnee on edennyt Savonlinnasta parin pysähdyksen taktiikalla lakipisteeseensä, Puruveden Petrisaarelle. Keli on ollut viime päivät perinteinen suvisää eli pääsääntöisesti joku tuulista tai sateista, välillä vähän aurinkoistakin. Mutta siitä viis, säätä kun ei voi valita, joten keskitytään tekemiseen.

Olavinlinnan kierros oli pienoinen pettymys. Syyksi paljastui lähinnä se, että normikesälomareissuumme kuuluva Kastelholman linna on muksuista kivempi. Savonlinnan lähtöpäivän parhaat pisteet sai paikallinen Citymarket, jolla on parkkipaikan vieressä oma asiointilaituri. Muonitus kävi yhtä helposti kuin autolla asioiden.

Sitten suunta kohti puruvettä, ajatuksena ottaa etäisyyttä sivistyksestä niin pitkäksi aikaa kuin akuissa virtaa riittää eli ainakin pariksi-kolmeksi vuorokaudeksi.

Tuulta ja aallokkoa oli kuitenkin sen verran, että hirvolanselkä jyskäsi suurimmat menohalut miehistöstä. Päätös poiketa Punkaharjun Tuunaansaaren suojaan syntyi helposti.

Valittavana oli kaksi satamaa, joko vallitsevasta tuulesta hyvin suojassa oleva mutta aivan maantien ja junaradan vieressä oleva Harjun Portin vierassatama tai suojattomampi mutta ohikulkuliikenteen osalta rauhaisampi Punkaharju Resort -campingalueen vieraslaituri. Etäisyyttä satamilla on toisistaan parin kaapelinmitan verran. Valitsimme jälkimmäisen.

Seuraava aamu aukeasi yhä melko tuulisena, mutta myös harmaana ja viileänä. Lomatunnelmaan sillä ei pitäisi olla vaikutusta, mutta vähän kuitenkin. Matka silti jatkuu.

Pysähdyimme Punkasalmessa tarkoituksena vain todeta paikat, mutta satamasta kanssaveneilijältä saatu suositus paikallisen kebab-pizzeria Merenneidon Savo-pizzasta piti testata. Ja tottahan se oli, selvästi keskivertoa maistuvampi lätty. Vastapäätä olevasta S-Marketista tarttui matkaan tuoreet herneet ja laatikollinen mansikoita.

Petriin on Punkasalmelta reilut 10 meripeninkulmaa, joka sujui varsin sutjakkaasti tuulen hiljalleen moinatessa. Petrin etelärannalla on kolme hiekkarantaista poukamaa, jotka kukin soveltuvat isompienkin veneiden rantautumiseen. "Satamapalveluihin" kuuluu puucee, polttopuut ja tekovälineet sekä tulisijat.

Me asetuimme itäisimpään, jonne ajetaan kuumottavan kapean Petrinsalmen läpi. Vähintään pari metriä syvä väylä salmen läpi löytyy suunnilleen siitä missä kaislikkoa on ympäristöä vähemmän. Salmen läpiajon voi katsoa oheiselta videolta.

Sitten vaan keula Petrin kuuluisaan hiekkaan, "itäsatamassa" ei tarvitse edes turvautua ankkuriin, sillä perän saa kiinni kolmeen sitä tarkoitusta varten olevaan poijuun. Ja Puruveden vesi on juurikin niin kirkasta kuin puhutaan – mutta tällä hetkellä myös kylmää.

Petrissä on vietetty kohta vuorokausi, josta kohta suurin osa sadetta pidellen. Muita "hulluja" täällä ei sitten olekaan...