Taalintehdas kuuluu 1600-luvun suurvalta-ajan varhaisiin rautaruukkeihin. Taalintehtaalla oli poikkeuksellisen pitkä historiallinen jatkuvuus, sillä tehdas perustettiin jo vuonna 1686 ja aina vuoteen 2012 asti siinä toimi edelleen rautatehdas.

Ruukin vanhat masuunit ja hiiliuunit on osin restauroitu 2000-luvun alussa. Taalintehtaan erikoispiirre on, että useat sen rakennuksista on perustaltaan tai kokonaisuudessaan rakennettu kuonatiilestä eli raudan valmistuksen sivutuotteena syntyvästä kuona-aineesta muotoilluista tiilistä. Taalintehtaan alueen asuinrakennuksista vanhimmat ovat 1700-luvulta.

Vuonna 2016 Taalintehdas valittiin Varsinais-Suomen kyläksi ja Taalintehtaan vierasvenesatama valittiin Vuoden vierasvenesatamaksi vuonna 2004.

Taalintehtaalta löytyy mm. kaksi ruokakauppaa (K-Market Kompis ja Sale), Wahlstenin tavaratalo (löytyy kaikkea maan ja taivaan väliltä), pari ravintolaa Port Side ja Stall's Bar & Food, kahvila Holmbergs Fisk Cafe Four C, rantahotelli Strandhotell, apteekki, Alko, Räpylä (matkahuollon, postin toimipiste ja pesula), St1 jakeluasema sekä monipuolinen vierasvenesatama.

Tapahtumia riittää kesän jokaiselle kuukaudelle. Kesäkuussa juostiin Lövö broloppet-puolimaraton Taalintehtaalta Lövön sillan kautta Kasnäsiin. Ensi viikonloppuna Taaalintehtaalla on Baltic Jazz-festivaalit sekä elokuussa monitaidefestivaali Norpas. Syyskuussa September Open tapahtumassa voi nauttia keskiaikaisten turnajaisten tunnelmista.

Vierasvenesatamassa on suojaisa satama, sauna, pesutupa, grillausmahdollisuus, jätehuolto, polkupyörien vuokrausta sekä korkealaatuisten tuotteiden myyntiä satamatoimistossa. Satamamaksuun kuuluu venepaikka, sähkö, vesi sekä aamu- että iltasauna.

Keskiviikko Taalintehtaalla on toripäivä. Kesäkuukausina torilla on vilkasta. Parhaimmillaan myyjiä voi olla jopa 70, ja tarjolla oleva tuotevalikoima on varsin monipuolinen. Torilla käydään kauppaa keskiviikon lisäksi myös lauantaisin klo 8–14 ympäri vuoden. Lauantaisin torilla on hiljaisempaa ja tarjontakin saattaa olla suppeampi. Tori toimii myös matkailijoiden ja paikallisten asukkaiden välisenä kohtaamispaikkana.

Taalintehtaan puistossa sijaitseva Ruukin saunassa on aamiaistarjoilu 23.6.-12.8.2018 välisenä aikana joka päivä 9.00-11.00. Tarjonta on maittavaa ja se on riittoisa. Vierasvenesataman kesätorilta saa myös kahvia, virvokkeita, voileipiä ja tuoreita vihanneksia.