Veneilijöiden ja retkeilijöiden suosima Helsingin Vallisaari on ehdolla Vuoden retkeilykohteeksi. Voittaja valitaan GoExpo-messuilla. Omaa suosikkiaan voi äänestää sunnuntaihin 2. helmikuuta asti. Yleisöäänestyksen voittaja palkitaan Suomen Messusäätiön 5000 euron stipendillä.

Vallisaaressa täytyi tehdä mittavia raivaustöitä, ennen kuin se voitiin avata suurelle yleisölle vuonna 2016. Saarella oli huomattavan paljon räjähtämättömiä ammuksia saarella tapahtuneen ammusvaraston räjähdyksen takia.

Osa saaresta on turvallisuussyistä edelleen yleisöltä rajattu. Yleisön on pääosin pysyttävä merkityillä teillä kulkiessaan saarella. Luonnoltaan saari on vehreä ja pääosin luonnontilassa.

Vallisaareen pääsee omalla veneellä saaren retkisatamaan, ja lisäksi saareen on järjestetty vesibussiyhteys Helsingin Kauppatorilta. Alussa saarelta puuttui käytännössä kaikki palvelut, mutta vähitellen sinne on alkanut tulla muun muassa ravintola- ja kahvilapalveluja. Palvelutaso paranee ensi kesänä, kun saari saa vesijohto- ja viemäriyhteyden mantereelle.

Alussa vieraslaiturissa ei veneilijät saaneet yöpyä, mutta kielto on sittemmin kumottu. Varsinaisesta vierassatamasta ei kuitenkaan ole kyse, koska satamasta ovat puuttuneet monet vierassataman tavanomaiset palvelut kuten suihku, sauna, laiturin vesipisteet ja laiturisähkö. Saaresta kuitenkin löytyy juomavesipiste, josta voi noutaa tonkalla vettä veneelle. Myös ulkohuussit löytyvät ja ensi kaudella myös vesivessat.

Retkisataman tuntumassa on kahvila, mihin veneilijän pitää maksaa satamamaksu. Maksu on 7 euroa per käynti tai päivä tai 15 euroa per yö. Vaikka satama tituleeraa itseään vierassatamaksi, on kyseessä enemmän retkisatama. 

Vuoden retkikohde -finalistien joukossa on Vallisaaren ohella myös neljä kohdetta eri puolilta Suomea. Vuoden retkelykohteeksi on ehdolla myös lähimetsä, koska kilpailun järjestäjät haluavat korostaa, että aina ei tarvitse lähteä omaa lähimetsää pidemmälle, kun haluaa retkeillä.

Vallisaaren ehdokkuudesta Vuoden retkeilykohteeksi kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Vallisaari ja sen venesatama ovat vesihuoltotöiden takia suljettuina talvikauden 2019–2020 ja avautuvat yleisölle vapuksi.