Kyseessä on siis virtuaalinen Atlantin ylitys, mutta kotivesillä. Käytössä on kolme kääntöpistettä, Kotkan majakka idässä, Kemin majakka pohjoisessa ja Kielin edusta etelässä. Aikaa tempaukseen kuuluu noin kuukausi.

Tempauksella Ruffe haluaa osoittaa, että Itämeri on monien mahdollisuuksien meri, josta kannattaa pitää huolta. Hän haluaa innostaa ja haastaa ihmisiä viettämään enemmän aikaa merellä ja kokemaan pitkien avomeripurjehdusten tuoman positiivisen muutoksen ajattelutapaan silloin, kun luonto on koko ajan läsnä ja määrittele kaiken tekemisen.

Purjehduksellaan Ruffe haluaa myös kiinnittää huomiota Itämeren tilaan, jossa häntä huolestuttavat rehevöitymisen lisäksi vilkkaan laivaliikenteen aiheuttamat riskit erityisesti Suomenlahdella.

Veneenä Itämeren purjehdustempauksessa on sama 29 vuotta vanha 30-jalkainen Bavaria, jolla Ruffe on purjehtinut jo yli 30 000 mailia. Atlantti veneellä on ylitetty kahdesti, ja Ruffen seikkailusaavutusten listalta löytyy myös arktisten Huippuvuorten kiertäminen ensimmäisenä muoviveneellä.

www.kuukausiavomerella.fi