– Düsseldorf on äärimmäisen tärkeä tapahtuma, jotta pienen kansan valmistajat voivat näkyä sekä kuluttajille että kansainväliselle jälleenmyyjäverkostolle. Tänä vuonna messuilla on mukana ainakin 16 suomalaisyritystä, Venealan Keskusliitto Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo kertoo.

Veneala on Suomessa merkittävä työllistäjä: suoraan alan yrityksissä työskentelee 3 500 henkilöä ja työllisyysvaikutus on kaikkiaan 4 000–6 000 henkilöä. Muista Pohjoismaista poiketen Suomessa on vahvaa omaa tuotantoa, viennin osuus kokonaistuotannosta on 80 prosenttia.

Kaikkiaan 16 messuhallia täyttävä boot Düsseldorf on yksi maailman laajimmista veneily- ja vesiurheilutapahtumista. Messuille odotetaan 20.–28. tammikuuta lähes 240 000 vierailijaa yli 60 eri maasta. Tänä vuonna messut järjestetään jo 55. kerran. 

Düsseldorfin jälkeen venealalla suunnataan Helsingin kansainvälisille Vene Båt -messuille, jotka järjestetään Messukeskuksessa 9.–18. helmikuuta. 

Loppuvuoden merkittävä vientitapahtuma on puolestaan Amsterdamissa vuosittain järjestettävä METSTRADE-ammattilaismessut. Viime marraskuussa mukana oli 13 vene- ja merenkulkualalle tarvikkeita ja komponentteja toimittavaa suomalaisyritystä. 

Thomas Sarin, Sargo: ”Tapahtuma, jossa on pakko olla mukana” 

– Meidän tuotannostamme menee vientiin yli 90 prosenttia, joten boot Düsseldorf on tapahtuma, jossa on pakko olla mukana. Siellä tavataan sekä veneen ostajia, jälleenmyyjiä että tavarantoimittajia, kokkolalaisen Sargo Oy:n toimitusjohtaja Thomas Sarin kertoo. 

Sargo esittelee messuilla uuden kahden makuukajuutan version suurimmasta mallistaan, lähes 15 metriä pitkästä Sargo 45:stä. Sen lisäksi on esillä malliston toiseksi suurin malli, 12 metrin kokoluokkaan sijoittuva Sargo 36. 

Sargolle Keski-Euroopan messut ovat nimen omaan malliston suurimpien veneiden esittelypaikka. 

– Jos ostaja on kiinnostunut yli puoli miljoonaa euroa maksavista veneistä, niin silloin vaihtoehtoja lähdetään katsomaan Düsseldorfiin, Sarin toteaa.  

Johan Carpelan, Botnia Marin: ”Düsseldorf on oikea paikka esitellä uutuudet kansainvälisille asiakkaille”

– Boot on meille ihan huippusijalla, sillä Düsseldorfiin tulevat paitsi yhteistyökumppanimme ja dealerit kautta maailman, myös kansainväliset asiakkaamme sekä Keski-Euroopasta, Japanista että Yhdysvalloista. Düsseldorf on sen vuoksi oikea paikka esitellä uutuuksia – tänä vuonna messuilla on uuden Targa 41:n kansainvälinen ensiesittely, Botnia Marinin hallituksen puheenjohtaja Johan Carpelan kertoo.

Uusikaarlepyyssä ja Maalahdessa Targa-veneitä valmistava Botnia Marin tuo Düsseldorfiin neljän veneen laivaston. Niistä suurin on malliston lippulaiva, yli 15-metrinen Targa 46. Malliston pienempää päätä edustaa Targa 27.2, joka on jo kolmannen sukupolven versio suositusta yhteysveneestä. 

Botnia Marinin liikevaihdosta viennin osuus on noin 85 prosenttia. 

Inhan Tehtaat: ”Euroopan veneteollisuuden näyteikkuna”

Buster-alumiiniveneitä, Yamarin-lasikuituveneitä ja alumiinirunkoisia Cross-malleja valmistava ähtäriläinen Inhan Tehtaat tuo Düsseldorfiin kaikkiaan 11 venettä. Inhan Tehtaiden tuotannosta noin 65 prosenttia menee vientiin. 

Messuilla on esillä sekä monikäyttöisiä pieniä avoveneitä aina reilun neljän metrin Buster XSr:stä yli kahdeksanmetrisiin Yamarin-daycruisereihin. Messujen uutuusmalli on erityisesti Floridan ja Australian veneilijät huomioiden suunniteltu Yamarin 80 DC. 

– Meille Düsseldorf on ensisijaisesti business-to-business-tapahtuma, jossa pääfokus on kansainvälisen jälleenmyyjäverkoston kehittämisessä. Boot Düsseldorf on Euroopan veneteollisuuden näyteikkuna muualle maailmaan, toimitusjohtaja Christopher Sjöblom kiteyttää.

Nautor: ”Yksi tärkeimmistä tapahtumista Pohjois-Euroopan yleisölle”

Myös Pietarsaaressa maineikkaita Swan-purjeveneitä valmistavalle Nautorille boot Düsseldorf on kuuluu vuoden merkittävimpiin markkinointi- ja myyntitapahtumiin. Nautor tuo messuille Saksan ensiesittelyyn lähes 18-metrisen Swan 58:n.

– Nautorin kausi 2024 alkaa Düsseldorfissa, joka on yksi tärkeimmistä tapahtumista Pohjois-Euroopan yleisölle. Swan 58 on yksi myydyimmistä veneistämme, Nautor Groupin toimitusjohtaja Giovanni Pomati kertoo. 

Pitkän matkan avomeripurjehduksiin suunnitellun nopeakulkuisen Swan 58:n kokoonpanoon kuuluu valinnasta riippuen kolme tai neljä makuuhyttiä.  Moottorivenehallissa puolestaan esitellään Nautorin moottorivenemalliston uusi tulokas, Jarkko Jämsenin suunnittelema Swan Overshadow. 

Venealan suurimmat markkinointitapahtumat Euroopassa 2024

Suomalaisyrityksiä boot 2024 -venemessuilla

 1. Aquador (Bella-Veneet)
 2. Axopar
 3. Buster (Inhan Tehtaat)
 4. Cross (Inhan Tehtaat)
 5. Finnmaster
 6. Flipper (Bella-Veneet)
 7. Grandezza (Finnmaster Boats)
 8. Nord Star (Linex Boat)
 9. Oceanvolt
 10. Quarken
 11. Remoran
 12. Sargo
 13. Saxdor
 14. Swan (Nautor)
 15. Targa (Botnia Marin)
 16. Valkama
 17. XO Boats
 18. Yamarin (Inhan Tehtaat)

Suomalaisyritykset boot Düsseldorf 2024 -tapahtumassa

Suomalaisyritykset METSTRADE-tapahtumassa

Venealan Keskusliitto Finnboat ry

boot Düsseldorf

Vene Båt 2024 Helsingin Venemessut

METSTRADE