Uusi, toistaiseksi nimeä vailla oleva järjestelmä pohjaa DMS:n patentoituun AntiRoll-vakainteknologiaan, joka perustuu kahdella tapaa liikkuviin ja rungon suuntaisiksi kääntyviin evävakaimiin.

Siinä missä alkuperäinen AntiRoll-järjestelmä on tarkoitettu lähinnä isoihin super- ja megajahteihin, on uusi kehitteillä oleva järjestelmä kohdennettu pienempiin ja nopeampiin veneisiin eli käytännössä kaiketi noin 40–100-jalkaisiin liukuvarunkoisiin moottoriveneisiin.

Uudessa AntiRoll-järjestelmässä evävakaimet on sijoitettu rungon peränurkkiin. Kun järjestelmä on pois päältä, evät ovat kääntyneenä sisään peräpeiliä vasten.

Järjestelmän ollessa päällä evillä on kolme toimintamallia. Ensimmäinen niistä on käytössä veneen ollessa ankkurissa tai paikallaan, jolloin esiin taittuneet evät eliminoivat veneen keinuntaa aallokossa liikkumalla ylös ja alas.

Alhaisissa matkanopeuksissa evät ovat yhä esillä, mutta kompensoivat ja eliminoivat veneen liikkeitä kiertymällä.

Suuremmissa nopeuksissa evät taittuvat pohjakulman mukaisesti sisään peräpeiliä vasten ja vakaavat liikkeillään veneen kulkua kaiketi hieman trimmilevyjen tavoin.

DMS pitää järjestelmän tarkemmat tiedot salassa vielä tovin, mutta tuotekehitys on jo loppusuoralla. Arvatenkin kyseessä tulee olemaan täysin sähköinen järjestelmä, joka mahdollistaa evien nopean ja oikea-aikaisen liikkeen, jota vaaditaan etenkin aktiivisessa vakautuksessa suuremmissa nopeuksissa.

Sen toteutuessa DMS AntiRoll tulee olemaan ensimmäinen vakausjärjestelmä, joka toimii ja vakauttaa veneen kallistelua ja liikkeitä kaikilla nopeusalueilla: paikallaan ollessa, uppoumanopeuksilla ja liukunopeuksilla. Järjestelmä lanseerataan marraskuussa Amsterdamissa METS-messuilla.

www.dmsholland.com