Erilaisia rantaan tai venepaikalle asennettavia venenostimia on ollut markkinoilla jo pitkään, mutta Ruotsissa suunnitellut Docky-nostimet soveltuvat veneiden nostoon myös venesatamien aisapaikoilla. Docky-nostimien myynti on aloitettu nyt myös Suomessa.

Dockyn perusidea on yksinkertainen. Käsivinssillä toimiva nosturi nostaa aisakiinnityksessä olevan moottoriveneen hissimäisesti pystysuoraan hieman vedenpinnan yläpuolelle. Nostin on ensisijaisesti suunniteltu liukuvarunkoisille perä- ja sisäperämoottoriveneille joiden enimmäispaino on 2 000 kiloa.

Venenostimen käytön päähyöty on veneen pohjan pysyminen puhtaana ilman eliönestomaalausta.

– Dockyn avulla veneilijän ei tarvitse käyttää myrkyllisiä pohjamaaleja. Moottori ja trimmilevy pysyvät paremmassa kunnossa ja veneen käyttöikä pitenee, Dockyä Suomessa markkinoiva Patrick Blom sanoo.

Suurin hyöty Dockysta saadaan sellaisilla merialueilla, joilla on paljon pohjaan tarttuvaa merirokkoa. Järvialueilla hyöty on pienempi.

Venenostimen myötä venettä ei myöskään tarvitse välttämättä nostaa erikseen talviteloille. Veneen saa nostimella riittävän ylös, jotta se ei jää jäihin. Kun jäät ovat lähteneet, veneen voi taas laskea vesille.

Monen venesataman säännöt ja ohjeistukset saattavat tästä huolimatta vaatia veneiden siirron aisapaikalta telakalle talveksi. Veneen vuosittaiset huoltotoimet vaativat myös yleensä noston maihin.

www.docky.fi