Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista selviää, että Vesikulkuneuvoja ensirekisteröitiin vuonna 2022 yhteensä 4 589 kappaletta. Edellisvuodesta ensirekisteröinnit laskivat 11 prosenttia.

Huippulukemista tultu alas

Moottoriveneet ja vesiskootterit ovat yleisimpiä rekisteröitävistä vesikulkuneuvoista. Hieman yli 70 prosenttia ensirekisteröidyistä oli vuonna 2022 moottoriveneitä ja vesiskoottereita reilu 25 prosenttia.

– Veneily kasvatti vahvasti suosiotaan koronavuosina, mutta viime vuonna hankinnat näyttäisivät alkaneen tasaantua. Vaikka huippulukemista ollaan tultu alaspäin, vesikulkuneuvojen ensirekisteröintien määrä on edelleen pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella, toteaa erityisasiantuntija Mika Idman.

Vähän purjeveneitä

Traficomin liikenneasioiden rekisterissä oli vuoden 2022 lopussa yhteensä 236 790 vesikulkuneuvoa ja näistä 88 prosenttia oli moottoriveneitä.

– Uusia purjeveneitä myydään hyvin vähän, mutta tästä huolimatta rekisterissä toiseksi yleisin venetyyppi on purjevene. Vesikootterien suosio jatkuu edelleen vahvana ja niiden määrä kasvaa tasaista tahtia rekisterissä. Vuoden 2022 lopussa vesiskoottereita oli rekisterissä jo yli 11 000 kappaletta, toteaa Idman.

Vesikulkuneuvojen omistajanvaihdokset laskussa

Myös vesikulkuneuvojen omistajanvaihdokset ovat palautuneet viime vuosien jälkeisestä huipusta aiempien vuosien tasolle. Omistajanvaihdosten määrä kasvoi erityisesti vuonna 2020, ja vuonna 2021 määrä pysyi edelleen korkealla. Vuonna 2022 palattiin omistajanvaihdoksissa edeltävien vuosien määrään.

www.traficom.fi

Lue Totalveneen laajempi reportaasi viime vuoden uusien veneiden ensirekisteröintimääristä tästä.