Kun kulmakunnan kuppiloiden menyyt on koluttu kahteen-kolmeen kertaan, lienee aika siirtää katseensa muualle. Astetta fiinimpää apetta löytyy tänä kesänä Espoon Suvisaariston edustan luodolle pystytettävästä avomeriravintola Ulapasta. Ulapan takana ovat ravintoloitsija-purjehtija Ville Tikkanen ja Michelin-tähtikokki Erno Kemi.

Tikkasen palkintovitriinissä komeilee muun muassa X-35 luokan maailmanmestaruus ja ORC avomeripurjehduksen euroopanmestaruushopea. Lisäksi mies oli juonimassa edelliskesän kenties mielenkiintoisinta ravintolatapausta, metsäravintola Nielua Nuuksion kansallispuistossa. Kemi on puolestaan kunnostautunut keittiömestarina Michelin-tähdellä palkituissa Orassa ja Demossa.

Nyt avattavan Ulapan voidaan olettaa olevan Nieluakin kokonaisvaltaisempi illalliskokemus, sillä illallistajat kuskataan purjeveneellä kauas Espoon ulkosaaristoon. Kymmenen hengen kattauksiin matkataan 54-jalkaisella Hansella. 

Elämys alkaa Katajanokalta, missä nautitaan ensimmäiset annokset  alkumaljojen kanssa. Seuraava alkupala tarjoillaan purjehduksen aikana veneessä. Purjehdus luodolle kestää noin kaksi tuntia, joka aikana vieraat voivat aktiivisesti osallistua purjehtimiseen tai vain nauttia saariston kauneudesta.

Kun vene on laiturissa, keittiömestari ja sommelier vievät vieraat saaren toiselle puolelle luonnon muovaamille silokallioille, joilla tarjoillaan seuraava ruokalaji viineineen. Sillä välin laiturille katetaan pöydät valkoisilla liinoilla, joiden äärellä nautiskellaan molemmat pääruuat sekä ensimmäisen jälkiruoka. Lopuksi vierailla on hetki aikaa tutustua saareen, ennen paluuta takaisin kohti Helsinkiä. Viimeinen jälkiruoka nautitaan veneessä kotimatkalla.

– Tunnelma karuun ulkosaaristoon sijoittuvassa "ravintolasalissa" tulee olemaan poikkeuksellinen. Pääkaupunkilaisilla on aina ollut oma syvällinen suhteensa mereen sekä saaristoon. Ulappa pyrkii näin löytämään uusia väyliä merestä ja saaristosta nauttimiseen, filosofoi Tikkanen.

Yllätyksellisen menun lisäksi tarjoillaan tarkkaan paritettu juomamenu, joka on saatavilla myös alkoholittomana. Pienempi yllätys lienee se, että illallinen on saanut inspiraationsa merellisestä luonnosta ja annoksista löytyy paljon mereneläviä ja saaristosta kerättyjä villikasveja, joita on käytetty annoksista sekä mausteena että pääraaka-aineina. 

Avomeriravintola Ulappa merellä ja Suvisaaristossa heinä-elokuussa. Varaukset www.ulappa.fi