EU:n 22. kesäkuuta voimaan astunut tuontitulli on vastaisku Yhdysvaltojen aiemmin määräämille Euroopasta Yhdysvaltoihin vietävien raaka-aineiden tullimaksuille. Niihin kuuluu muun muassa 10 prosentin tuontitulli alumiinille ja 25 prosentin maksu teräkselle.

Vesikulkuneuvojen lisäksi EU:n määräämä tuontitulli koskee myös monia muita Yhdysvalloissa valmistettavia tuotteita, kuten moottoripyöriä. Yhdysvaltalaisille venevalmistajille kauppasodan vaikutusten on arvioitu olevan erittäin haitalliset.

Käytännössä minkään Yhdysvaltalaisen tuontitullin piirissä olevan vesikulkuneuvon hintakilpailukyky ei kestä 25 prosentin hinnannousua. Monet yhdysvaltalaiset venevalmistajat ovatkin jo raportoineet peruuntuneista tilauksista ja toimituksista Eurooppaan.

Tuontitullin vaikutukset Suomen venekauppaan jäävät kuitenkin vähäisiksi, sillä Suomessa ei juurikaan myydä Yhdysvalloissa valmistettuja purjeveneitä tai sisämoottorilla varustettuja moottoriveneitä. Yhdysvaltalaisista venemerkeistä esimerkiksi Bayliner ja Sea Ray myyvät Suomessa käytännössä ainoastaan Puolassa valmistettuja euromalleja, joihin tuontitulli ei iske.