ClubSwan 50 on kilpapursi, joka on sisustettu modernin tyylikkäästi Swanin maineen mukaisesti. Sisustuksensa puolesta vene toimii myös retkikäytössä. ClubSwan ei ollut tänä vuonna Düsseldorfissa, mutta ensitietojen perusteella se on tulossa vetonaulaksi Helsingin Vene 18 Båt -näyttelyyn helmikuussa.

Perhepursien sarjassa palkittiin Jeanneau Sun Odyssey 440, jonka saa 2–4 kajuutalla. Veneen erikoisuus on perässä avotilan pohjan tasolle laskettu sivukansi, mikä helpottaa ohjaamon takaa keulaan siirtymistä.

Purjehtiminen ja matkustamo on eriytetty toisistaan siten, että veneen hallinnassa tarvittavat köydet ja vinssit on tuotu perään. Matkustamon mukavuutta voi kohentaa taittamalla sivupenkin selkänoja syvennetyn sivukannen päälle lepotasoksi.

Luksuspursien luokan voitti ranskalaisvene Amel 50, jonka suunnittelufilosofia perustuu siihen, että venettä pitää pystyä hallitsemaan myös hieman puutteellisella fyysisellä toimintakyvyllä. Ja lisäksi vene on sisustettu erityisen mukavaksi ja tyylikkääksi.

Esimerkiksi kovan biminin alle sijoitettu ohjaamo, joystickeillä hallittavat vinssit ja kovat sivukaiteet kuvaavat hyvin veneen ominaisuuksia käyttäjän kannalta.

Monirunkoisissa pursissa palkinnon pokkasi trimaraani Neel 51. Se hurmaa tilallaan, jota on kolmen rungon ansiosta runsaasti. Oleskelutilat ovat kannella ja makuuhyttejä on sekä kannella että rungoissa.

Monirunkoisten veneiden myynti on niin hurjassa vauhdissa, että Neel 51 on myyty loppuun yli vuodeksi. Sitäkään ei nähty Düsseldorfissa.

Erikoisveneiden palkinnon voitti Beneteaun valmistama kisavene Figaro 3. Sen erikoisuus on siivekkeet, jotka muistuttavat foilaavan veneen kantosiipiä, mutta Figaro ei nouse niillä vedenpinnan yläpuolelle. Ne kuitenkin keventävät ja vakauttavat venettä, jolloin purjeesta saadaan suuremmat tehot.

Figarosta oli Düsselissä vain pienoismalli.

European Yacht of the Year on yksi maailman arvostetuimmista venealan purjevenepalkinnoista, jonka voittajat julkistetaan Düsseldorfin venemessuilla. Voittajat valitsee venetoimittajista koostuva raati. Päätöksensä tueksi raadin jäsenet tutustuvat veneisiin ja koepurjehtivat ne edellisellä kaudella.

Voittajat ratkotaan viidessä luokassa: perhepurret, urheilulliset purret, luksuspurret, monirunkoiset purret ja erikoisveneet.