Viime viikonloppuna moni oli poissa vesiltä lasten koulujen päättymisen takia ja päättäjäisjuhlissa. Tuleva viikonloppu tuonee muutoksen. Koska säät suosivat, veneilyviikonlopusta on tulossa vilkas.

Kun liikennettä alkaa olla enemmän, kannattaa myös kerrata väistämissäännöt ja kiinnittää huomiota tähystämiseen.

Nyrkkisääntönä on, että vesillä jokaisen aluksen kipparin on tehtävä kaikkensa yhteentörmäyksen välttämiseksi.

Tämä nyrkkisääntö ei ollut mielessä oheisessa Youtube-videossa, jossa iso moottorivene ajaa surutta onkimiesten yli.

Kalastajat ehtivät pelastautua hyppäämällä veneestä juuri ennen kuin moottorivene jyrää heidän veneensä ylitse. Videosta selviää myös, että he selvisivät onnettomuudesta ehjin nahoin.

Väistämissäännöt lyhyesti:

  • Ohittava vene väistää ohitettavaa: Ohituksen voi suorittaa siltä puolelta, jonka katsoo turvallisemmaksi. Vesillä ei päde maanteiden vasemmalta ohittamisen tapa. Ohittavan on hyvä huomioida aiheuttamansa aallokon vaikutus toiseen veneeseen. Usein ohitettu veneilijä joutuu muuttamaan kurssiaan siten, että kohtaa ohittavan veneen aallot edestä. Sivusuuntainen aallokko saattaa keinuttaa venettä rajustikin.
  • Veneiden kohtaaminen keulat vastakkain: Kahden moottoriveneen lähestyessä toisiaan vastakkaisilta suunnilta on molempien väistettävä oikealle. Yleensäkin väylällä on hyvä liikkua oikeaa reunaa pitkin. Tällöin vastaantulevat alukset kohdataan sujuvasti ja turvallisesti.
  • Veneiden risteävä kohtaaminen: Kun moottoriveneiden kulkusuunnat risteävät, vasemmalta tuleva on väistämisvelvollinen. Vesillä toimitaan siis samoin kuin tieliikenteessä. Mikäli mahdollista, vasemmalta tulevan on syytä väistää oikealta tuleva vene perän takaa. Väistämisen voi suorittaa esimerkiksi veneen nopeutta ja kurssia muuttamalla.
  • Moottoriveneen ja purjeveneen kohtaaminen: Moottoriveneen tulee väistää purjevenettä lähestymissuunnasta riippumatta. Moottorivoimalla liikkuva purjevene katsotaan moottoriveneeksi, jolla ei ole erityisoikeuksia muihin veneisiin nähden.
  • Purjeveneiden väistäminen: Purjeveneet väistävät toisiaan tuulen mukaan. Jos tuuli on samalta puolelta, tuulenpuoleinen väistää. Jos tuuli on eri puolilta, väistää se, jolla tuuli on vasemmalta puolelta.
  • Laivan ja veneen kohtaaminen ahtaalla kulkuväylällä: Meriteiden säännöissä määrätään, että veneen, myös purjeveneen, on väistettävä laivaa, jonka turvallista kulkua rajoittaa sen suuri syväys. Veneilijän on aina hyvä välttää tiukkoja kohtaamistilanteita laivojen kanssa. Laiva ei välttämättä pysty tekemään nopeita väistöliikkeitä tai nopeuden muutoksia, ja näin saattaa helposti aiheutua vakavia vaaratilanteita.

Lue lisää:

Väistämissäännöt vesillä (Traficom)