Kuluva kevät ei ole ollut veneliikkeille suosiollinen. Kylmyys on jarruttanut paitsi kauppaa, myös myytyjen veneiden luovutuksia ja rekisteröintejä. Se näkyy karusti myös ensimmäisen vuosikolmanneksen ensirekisteröintitilastossa, joka on viime vuoteen verrattuna vielä yli 20 prosenttia pakkasella.

Vuoden kahtena ensimmäisenä kuukautena uusia veneitä ensirekisteröitiin yhteensä vain reilut 50, maaliskuussa lähes 100 ja huhtikuussa jo yli 400. Jos kesä tulee ryminällä on toukokuulle ja alkukesään odotettavissa rekisteröintiruuhka.

Olosuhteista johtuen alkuvuoden rekisteröintitilastoa ei kannata lukea kuin piru raamattua, varsinkaan venemerkkien tai -mallien keskinäisten sijoitusten osalta. Buster on alkuvuoden ykkönen, mutta Yamarin ja Faster ovat aivan tuntumassa. Jo toukokuun jälkeen tilasto tulee näyttämään monen merkin osalta hyvin todennäköisesti toisenlaiselta, kun myytyjen veneiden rekisteröinnit ja luovutukset lähtevät todenteolla rullaamaan.

Neljän ensimmäisen kuukauden rekisteröintimäärien perusteella myöskään uusien veneiden kaupan tilasta ei kannata lähteä vetämään vielä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Viidenneksen notkahdus huhtikuun jälkeen saattaa hyvinkin vielä tasaantua kahden seuraavan kuukauden aikana. Venekaupan kasvuun kääntämiseen kirittävää lienee kuitenkin liikaa.