Naantalin Venemessujen järjestäjien mukaan vallitseva taloustilanne heijastuu messuilla, mutta monin eri tavoin. Tällä hetkellä veneitä on myynnissä runsaasti, mikä tarjoaa veneen ostajille laajan valikoiman. Suurempien veneiden osalta valikoima on kuitenkin kapeampi, koska niitä myydään Suomeen tällä hetkellä vain harvakseltaan.

– Laituripaikat on lähes loppuunmyyty. Messuihin on vielä kuukausi aikaa ja uskon vakaasti, että loputkin venepaikat täyttyvät vielä. Naantalin messut on aina ollut se paikka, missä pitkään mietityt venekaupat lyödään lukkoon, kun venettä pääsee koeajamaan ja kesä on ovella, kertoo Naantalin Venemessujen toimitusjohtaja Tuomas Levanto.

Myös Venealan Keskusliiton Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo on optimistinen tulevaisuuden suhteen. Pajusalo uskoo, että venekauppa pysyy vuonna 2024 samalla tasolla kuin edellisenä vuonna. Suurempi käänne kohti parempaa tapahtuu hänen mukaansa, kun korot alkavat laskea ja ostovoima paranee sen myötä.

– Venealalla eletään varovaisen toiveikasta aikaa. Kuluttajia on kuritettu viime aikoina kunnolla, mikä on heijastunut myös veneiden kysyntään. Ostovoima on kuitenkin lähtenyt jo korjaantumaan ja keskustelut korkojen laskusta ovat oikean suuntaisia. Helsingin kansainväliset venemessut näyttivät jo helmikuussa, että venekauppa ei todellakaan ole pysähtynyt, Pajusalo toteaa.

Käytettyjen veneiden markkinoilla on valoisampaa. Käytettyjen veneiden myyntiin ja välittämiseen erikoistuneen Nautione Oy:n Jarmo Tiainen kertoo, että alkuvuosi on ollut huomattavasti vilkkaampi kuin viime vuonna. Keväällä ja alkukesästä kysytyimpiä malleja ovat Tiaisen mukaan perämoottorilliset retkiveneet, mutta myös kalliimmille veneille löytyy ostajia, ellei Suomesta niin esimerkiksi Ruotsista.

– Nyt on samaan aikaan ostajan ja myyjän markkinat. Tarjonta on laajaa, joten ostajalla on vaihtoehtoja. Toisaalta hyväkuntoisia 10 –20 vuotta vanhoja veneitä on tarjolla liian vähän, niiden osalta hinnat ovat pysyneet korkeina. Naantalissa meillä on esillä noin 20 käytettyä venettä, ihan retkiveneistä 50-jalkaiseen matkaveneeseen, Tiainen kertoo.

Naantalin Venemessujen legendaarisissa messubileissä Kaivohuoneen lavalle nousevat tänä vuonna perjantaina Portion Boys ja lauantaina Kakkupojat. Messujen ohjelmaosiossa on jälleen merellisiä näytöksiä, muotiesityksiä ja monenlaista ohjelmaa koko perheelle.

– Veneilyväki tuntuu kovasti odottavan pitkän ja kylmän kevään jälkeen vesille pääsyä ja muiden veneilijöiden näkemistä. Naantalin Venemessuillehan voi hyvin tulla myös omalla veneellä, sillä Naantalin vierasvenesataman palvelut ovat aivan messualueen vieressä. Ja messuillehan on tuttuun tyyliin vapaa sisäänpääsy, muistuttaa messujen toimitusjohtaja Tuomas Levanto.

www.naantalinvenemessut.fi