– Tosi moni nuori elää siinä uskossa, että ei pärjää tai ole tarpeeksi hyvä tähän maailmaan, projektipäällikkö Heini Kaasalainen Y-Säätiöstä kertoo.

Tätä vakavaa yhteiskunnallista ongelmaa ratkotaan Y-Säätiön ja Suomen Purjelaivasäätiönjärjestämillä Meriheimo-purjehduksilla.

Juuri nyt haetaan osallistujia tulevan kesän purjehduksille.

Purjehdukset on tarkoitettu 18–30-vuotiaille pääkaupunkiseutulaisille, jotka ovat jollain tavalla elämässään itsenäistymisvaiheessa. He ovat esimerkiksi vasta muuttamassa ensimmäiseen omaan asuntoon, pyrkimässä takaisin opiskelemaan tai työelämään mielenterveys- tai päihdeongelmien vuoksi tai ovat yksinäisiä arjessaan.

Meriheimo-purjehduksia on järjestetty vuodesta 2018 asti. Niistä saatujen kokemusten perusteella on selvää, että purjehduksilla koetut asiat muuttavat osallistujien elämää.

– Lämmittää kuulla, kun moni kertoo saaneensa purjehduksilla oivalluksia itsestään. Että minä pystyn ja osaan, eikä haittaa, vaikka ensin epäonnistun. Parasta on, että nuo oivallukset ovat johtaneet monella siihen, että on uskaltanut hakea kouluun, työllistynyt tai saanut asumisasiat kuntoon, Kaasalainen kertoo.

Aiempaa kokemusta ei tarvita

Purjehdukset ovat osallistujille täysin maksuttomia, eikä osallistuminen vaadi mitään ennakko-osaamista tai erityisiä purjehdusvarusteita.

Ammattilaismiehistö ja vertaisohjaajat ohjaavat uusia purjehtijoita. Pääpaino on tekemällä oppimisessa ja tiimityössä sekä uusien kokemusten ja kavereiden löytämisessä.

– Kun meriheimolaiset järjestäytyvät riviin, tarttuvat köyteen ja alkavat kiskoa samassa rytmissä Kuunari Helenan jättimäistä isopurjetta ylös, harva ulkopuolinen uskoisi, että useimmat purjehtijat ovat ensikertalaisia”, Kaasalainen sanoo.

Lisätietoja Meriheimo-purjehduksista löytyy täältä. Hae purjehdukselle täyttämällä hakulomake. Ensimmäisten purjehdusten hakuaika päättyy 31.3.

Katso koskettava video viime vuoden purjehdukselle osallistuneista nuorista klikkaamalla artikkelin aloituskuvaa tai tästä linkistä