Teoksen on kirjoittanut turkulainen historioitsija ja filosofian tohtori Otto Latva, joka on tutkimuksissaan perehtynyt ihmisten ja eläinten vuorovaikutuksen sekä ihmisten luontokäsitysten historiaan. 

Idea kirjasta syntyi Suomen merimuseon Merimonsterit-näyttelystä. Kirja julkaistaan näyttelyn avajaisten yhteydessä tänään torstaina (11.4.2019).

Kirjan keskiössä on hirviömäisiksi olennoiksi tulkittujen merieläinten ja ihmisten yhteinen historia ja luonnontieteilijöiden tapa hirviöllistää merieläimiä.

Suunnattomat syvyydet, ennennäkemättömät eläimet sekä oudot merelliset ilmiöt ovat kautta aikojen herättäneet pelkoa ihmisissä ja inspiroineet tarinoita kauhistuttavista hirviöistä. Aaltojen alle on kuviteltu laivoja upottavia jättiläismustekaloja ja sukeltajia vaanivia paholaisrauskuja.

Toisaalta merenalainen maailma on koettu myös paratiisimaiseksi paikaksi, jonka korallitarhoissa elää toinen toistaan loistokkaampia mereneläviä.

Merihirviöt – merenneidosta mustekalaan esittelee perinteisten hirviötarinoiden lisäksi merieläimiin liitettyjä kuriositeetteja ja valottaa kansanperinteen tarinoita meri-ihmisistä, merenneidoista ja merimunkeista.

Kirjassa tutustutaan myös antiikin merellisiin jumaliin ja henkiin.

– Kirjan keskeinen päämäärä on kertoa, mitä merihirviö kulttuurissamme tarkoittaa ja miksi olemme nähneet hirviöitä merissä läpi historian. Ihmiset ovat kautta aikojen säälimättömästi riistäneet merellistä elämää ja tuhonneet sukupuuttoon monia lajeja. Voimmekin siis pohtia kuka tai mikä lopulta onkaan hirviö, kirjailija Otto Latva sanoo.

Kirja on John Nurmisen Säätiön vuonna 2012 julkaiseman Anto Leikolan Norsusta nautilukseen -teoksen sisarteos. Kirjan päätoimittajana toimi säätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Nurminen.

Merihirviöt – merenneidosta mustekalaan on toteutettu yhteistyössä Kansalliskirjaston ja Suomen merimuseon kanssa. Teoksen moni-ilmeiset ja ainutlaatuiset kuvat ovat peräisin eurooppalaisista ja yhdysvaltalaisista arkistoista, John Nurmisen Säätiön kokoelmista sekä Kansalliskirjaston arvokkaista kirja-aarteista.

Kirja on tilattavissa osoitteessa https://jnsshop.fi perjantaista 12.4. alkaen hintaan 54,90 euroa.

Aiemmat uutiset aiheesta:

Merikeskus Vellamossa aukeaa uusi näyttely: Vanhojen merikarttojen hirviöt heräävät henkiin (6.4.2019)