Tänä päivänä rullamastoja asennetaan uusiin matkaveneisiin yhä kiihtyvää tahtia. Masto- ja helavalmistaja Seldenin mukaan jopa yli puolet uusista veneistä toimitetaan rullamastolla.

Yksi syy rullamastojen suosioon on se, että purjeentekijät ovat alkaneet laittamaan pystylattoja rullaisopurjeisiin. Näin purjeen ahvenselkää pystytään suurentamaan, ja purje on tehokkaampi ja esteettisesti miellyttävämpi kuin vanhanmalliset, negatiivisella ahvenselällä varustetut rullaisot.

Selden on valmistanut rullamastoja viimeisten 30 vuoden ajan. Nyt se on alkanut valmistaa hiilikuituisia rullamastoja yhteistyössä ruotsalaisen Hallberg-Rassy -veistämön kanssa. HR haluaa tarjota helppoa purjeenkäsittelyä niille asiakkailleen, jotka eivät halua tinkiä hyvistä purjehdusominaisuuksista.

Hallberg-Rassyn mukaan hiilikuituiset rullamastot ovat 39 prosenttia kevyempiä alumiinisiin verrattuna. Tämän ansiosta kallistuminen vähenee ja kryssiominaisuudet paranevat. Kevyempi masto kallistaa venettä vähemmän ja pienempi vivutettu massa tekee kulusta aallokossa rauhallisempaa.

Ensimmäinen Seldenin hiilikuituinen rullamasto asennettiin HR 50 veneeseen. Purje rullataan sisään ja ulos sähkömoottorilla ja puomissa hydraulinen puomiliikin kiristäjä. HR:n mukaan suurten veneiden purjeenkäsittely vaatii älykkäitä ratkaisuja ja valmistaja panostaa tähän nyt ja tulevaisuudessa.

www.seldenmast.com

www.hallberg-rassy.com