Marraskuun alussa julkaistavaan Säppi - Majakan valopiiri Luvialta Poriin ja Merikarvialle -teokseen on kerätty aineistoa paikallisten avustamana. Kirjaa kokoaa joukko Suomen Majakkaseuran asiantuntijoita eri osa-alueilta, ja siitä tulee tiettävästi ensimmäinen kokonaisvaltaisesti Selkämeren alueen merihistoriaa käsittelevä teos.

Säppi 2000 ry:n ja Suomen Majakkaseuran kustantama teos ilmestyy Säpin majakan juhlavuoden kunniaksi. Majakka täyttää 150 vuotta syyskuussa, ja sillä on ollut keskeinen asema Porin alueen merenkulun historiassa.

Laitakarista Ouraan

Kirjan maantieteellinen alue ulottuu Luvian Laitakarista ja Pirskeristä Porin ja Reposaaren kautta Merikarvian Ouraan. Alueen yhdistäviä tekijöitä ovat ennen kaikkea sen keskipisteessä oleva Säppi ja Kokemäenjoki. Säpin majakan valo on näkynyt liki koko käsittelyssä olevalle alueelle.

– Olemme saaneet jo kaivettua esiin aiemmin tuntemattomia aarteita, mutta lisää mahtuu vielä mukaan, sanoo kirjan kokoamisesta vastaava, Suomen Majakkaseuran asiantuntija Pekka Väisänen.

Luvialta Merikarvialle ulottuvasta saaristosta ja rannikosta on Väisäsen mukaan julkaistu viime vuosina runsaasti paikallis- ja pitäjähistorioita. Nämä eivät kuitenkaan onnistu tavoittamaan kuin pienen osan yleisöstä, ja siksi tarvitaan yleisteos Porin seudun liki 1000-vuotisesta merihistoriasta.

www.sapinmajakka.fi