Sunseeker nousi tilikauden 2016 liikevaihdolla mitattuna Iso-Britannia suurimmaksi venevalmistajaksi. 252,4 miljoonan punnan liikevaihdosta kertyi voittoa kuusi miljoonaa puntaa. Kasvua edelliseen vuoteen (2015) kertyi 25 %, minkä myötä myös tulos kääntyi tappiolta voitolliseksi.

Kiinalainen Dalian Wanda Group osti Sunseekerin noin 450 miljoonalla yhdysvaltain dollarilla vuonna 2013. Se on Wanda Groupille suolapähkinöitä, sillä kyse on monikansallisesta monialayrityksestä, joka ainakin parhaimmillaan lukeutui maailman suurimpiin rakennuttajiin ja kiinteistöomistajiin maailmassa.

Wanda Group kuuluu kuitenkin siihen kiinalaisten jättiyritysten joukkoon, joka on velkaantumisensa vuoksi ollut viimeisen vuoden aikana Kiinan valtionjohdon hampaissa. Viimeisen viiden vuoden aikana Wanda Group on hankkinut omistuksia kaikkiaan 22 miljardin dollarin edestä, pääosin velkarahalla. Viimeisen yhdeksän kuukauden aikana Wanda Group on kuitenkin myynyt urakalla, yli 10 miljardin edestä, omistuksiaan.

Etenkin Iso-Britanniassa myyntihuhuihin on liitetty myös Sunseeker, jonka yhtiön johto on kuitenkin paikalliselle medialle järjestelmällisesti torpannut. Sunseekerillä ollaan vakuuttuneita siitä, että Wanda Group pitää kiinni 94 prosentin omistuksestaan.

Perusteluina ja vakuutteluina on käytetty muun muassa Sunseekerin hyviä tulevaisuuden näkymiä sekä suunnitelmia malliston laajentamisesta.

Tilikauden 2017 luvut ovat vielä julkistamatta, mutta Sunseekerin tiedotteen mukaan kasvun odotetaan jatkuvat ainakin 15 prosentilla, ja vuoden 2018 tilauskirjat ovat lähes täynnä. Suosituimpien Sunseeker-mallien toimitusten osalta parhaillaan myydään jo vuoden 2019 loppupuolta.

Se ei kuitenkaan estä malliston laajentamista, sillä tulossa on sekä nykyistä 50–150-jalan väliin osuvaa mallistoa pienempiä veneitä että suurempia jahteja.

Pienemmät tulevat ensin, ja niillä Sunseekerin odotetaan palaavan juurilleen, eli urheilullisten ja suorituskykyorientoituneiden veneiden luokkaan. Odotettavissa on esimerkiksi jopa 80 solmun huippunopeuteen yltävä neljällä perämoottorilla varustettu malli. Malliston kehittämisessä on mukana Red Bull Advanced Technologies -yhtiö, joka omaa läheiset suhteet F1-sarjassa kisaavan Aston Martin Red Bull Racing Teamin kanssa.

Suuremmista megajahdeista ei vielä tiedetä oikeastaan muuta kuin se, etteivät ne muiden Sunseekerien tavoin tule olemaan tehty lujitemuovista. Käytännössä vaihtoehdoiksi jäänee siis Sunseekerin laajentuminen alumiini- tai teräsrakenteisten kustom-jahtien markkinoille. Aikaikkunaksi on ilmoitettu seuraavan kolmen vuoden kuluessa.

www.sunseeker.com