Suomen Messusäätiön 20 000 euron Pelasta Itämeri -palkinnon voi saada henkilö, ryhmä, yhteisö tai yritys, joka on kehittänyt innovaation, ajatusmallin tai keinon, joka vaikuttaa merien ja vesistöjen ekologisen tilan parantumiseen, tuo Suomelle positiivista imagoa ja josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote tai palvelu.

Palkinnon saajasta päättää raati, johon kuuluvat edustajat tahoista, jotka tekevät itsekin merkittävää työtä Itämeren pelastamiseksi. Raatiin kuuluvat toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt John Nurmisen Säätiöstä, toiminnanjohtaja Aija Kaski Pidä Saaristo Siistinä ry:stä,  toimitusjohtaja Ville Wahlberg Baltic Sea Action Groupista ja päätoimittaja Harri Junttila Tekniikka & Talous -lehdestä.

Palkinnon saajaa voi ehdottaa 31.1.2024 asti täyttämällä lomakkeen, joka löytyy venemessujen verkkosivuilta www.venemessut.fi/pelasta-itameri. Finaaliin pääsee 3–5 toimijaa, jotka esittelevät innovaationsa messuilla. 

Pelasta Itämeri -palkinto jaetaan nyt kuudetta kertaa. Palkinnon ovat saaneet aikaisempina vuosina: 

2019 Solar Water Solutions
2020 Origin by Ocean
2021 Christian Feodoroffin Seaboost  ja Loviisan Veneveistämö (kunniamaininta Tukesin ylitarkastaja Oskari Hanniselle)

2022 Weeefiner

2023 Watec Consulting

 
Suomen Messusäätiö tukee suomalaista osaamista ja elinkeinoelämää jakaen vuosittain noin 400 000 euron arvosta stipendejä, apurahoja ja tunnustuspalkintoja. Tunnetuin niistä on Kaj Franck -muotoilupalkinto. Helsingin kansainväliset venemessut  Vene 24 Båt  -messut järjestetään 9.– 18.2.2024 Helsingin Messukeskuksessa. Helsingin Messukeskus järjestää Pohjois-Euroopan suurimman veneilytapahtuman Venealan Keskusliitto Finnboat ry:n toimeksiannosta.