Reippaassa 10 m/s tuulessa perjantaina 8.12. purjehditun satamakisan vei Dongfeng.

Vielä viimeisellä legillä nähtiin dramatiikkaa, kun selvässä kakkosasemassa olleen Vestas 11th Hour Racingin iso A3-keulapurje oli rullautunut sisään huonosti, minkä vuoksi se avautui viimeisellä ylämerkillä vain osittain.

Mapfre ja Akzo Nobel pääsivät livahtamaan ohi, ennen kuin Vestaksen miehistö sai purjeen kokonaan auki, ja Vestas jätettiin neljänneksi.

Satamakisojen sarjalla on merkitystä sikäli, että sen tuloksia käytetään varsinaisen kilpailun sijoitusten ratkaisemiseen tasapisteissä.

Satamakisataulukon kärjessä on Maprfe 19 pisteellä ja pisteen päässä toisena on Dongfeng.

Sunnuntaina startannut kolmas legi kohti Melbournea lähti matkaan 13 m/s itätuulessa, ja avomerellä veneet kohtasivat usean metrin korkuisen vasta-aallokon.

Veneet on suunniteltu mahdollisimman suorituskykyisiksi myötätuulilla. Tämä kostautuu epämukavana kyytinä vastatuulilla, kun leveä ja litteä runko vasaroi aallokossa.

Sivutuulilähdössä Team Brunel laski askelmerkkinsä tarkimmin ja ylitti lähtölinjan ensimmäisenä.

Pian Hyväntoivonniemen jälkeen kaikki veneet käänsivät paapuurin halssille ja lähtivät noin 150 asteen kurssilla kohti Etelämerta.

Navigaattoreiden oli laskelmoitava käännöksen paras ajoitus, sillä lähellä rantaa on voimakas vastatuuli ja Etelämerellä puolestaan kunnon myötäinen, jonne kaikki haluavat. Niiden välissä on kuitenkin itään etenevä heikkotuulinen alue, joka on ylitettävä jäämättä muista jälkeen.

Lähitunteina veneet pääsevät vastatuulesta Etelämeren voimakkaisiin sääkuvioihin, ja tässä parhaiten onnistuvalla on arvatenkin sauma repäistä pieni kaula.

Mapfre ja Brunel ovat nyt kärjessä, mutta neljän ensimmäisen erot ovat meripeninkulman luokkaa.

Matkaa Melbourneen on vielä noin 5 500 merimailia.

www.volvooceanrace.com