Vestas 11 saapui Falklandin saarilta Itajaihin lyhtypylväästä kyhätyn tilapäismaston, kahden ylösalaisin ja yhden oikeinpäin rikatun purjeen sekä moottorin avulla kuusi päivää ennen lähtöä.

Veneiden huollosta vastaava The Boatyard oli jo saanut viisi muuta venettä takaisin veteen ennen sitä, mutta Vestas vaati uuden maston ja paljon työtä. The Boatyard sai huolletuksi sen hyvissä ajoin.

Sen sijaan kovia kokeneen Scallywagin aikaikkuna kävi tiukille, sillä sen siirtomiehistö sai veneen laituriin vasta kolme päivää ennen seuraavaa starttia. Satamakisaan Scallywag ei ennättänyt.

Huoltoryhmällä meni ylitöiksi, mutta muiden tiimien avustuksella vene oli kuin olikin huollettuna ja vedessä ennen kahdeksannen legin starttia.

Kippari David Witt totesi arvostavansa suuresti muiden tiimien tukea ja apua, ja että koko miehistö kunnioittaa parhaiten veneestä pudonneen Fishin muistoa jatkamalla kisaa.

Hatunnoston paikka The Boatyardille ja koko Volvo Ocean Race -perheelle.

Navigaattoreiden painajainen

Kahdeksannella legillä veneet purjehtivat kolmen erilaisen säävyöhykkeen läpi Newportiin, joka sijaitsee USA:n Rhode Islandilla.
Eteläisen Atlantin säätä hallitsee parhaillaan suurin piirtein keskellä sijaitseva laaja korkeapaine, joka kierrättää tuulia vastapäivään. Kisaajille se tietää vastatuulta.

Päiväntasaajan tuntumassa veneitä odottaa heikkotuulinen ja oikukas doldrumien alue, jossa voi päästä muilta karkuun yksittäisen pilven nostattaman tuulen avulla tai jäädä tuulettomaan reikään, kun muut menevät ohi.

Pohjoisempana Atlantilla vallitsee koillisesta puhaltavien pasaatituulten vyöhyke. Sinne on oleellista ehtiä ensimmäisenä, ja mielellään paljon ennen muita. Silloin on vahvoilla.

Taktiikat puntarissa

Rauhallisessa tuulessa käyty startti sujui Mapfren komennuksessa.

Tuuli on voimakkaampaa kaukana avomerellä, minkä vuoksi veneen ovat suunnanneet koillisen sijaan idän ja kaakon välille kohti tuulisempaa aluetta.

Vajaa vuorokausi startin jälkeen kaikki navigaattorit ovat olleet yksimielisiä reitinvalinnasta. Veneet purjehtivat nyt vasemmalla halssilla vastaiseen reilun kymmenen solmun vauhdilla, mutta maalia kohti ne etenevät vain viittä solmua.

Taktisempia päätöksiä kysytään siinä vaiheessa, kun ryhdytään miettimään vendaa pohjoiseen. Kompromissi matkan, uuden halssin tuulikulman ja tuulen voimakkuuden välillä ei ole välttämättä yksinkertainen.