Yö, sumu, 6 asteen lämpötila, pläkä ja vuoroveden vastavirta olivat veneitä vastassa. Olosuhteet rankaisivat kaikkia, ensimmäisestä veneestä alkaen, mutta erityisen koville joutuivat kärjessä purjehtineet, kun melkein kaikki takaa tulleet veneet saivat ne kiinni.

Dongfeng oli hivuttautunut Brunelin edelle viimeisen vuorokauden aikana, mutta Brunel päihitti sen jiippikisassa Newportin edustalla, kun hyvä koillistuuli alkoi huveta.

Mapfre seurasi pari merimailia perässä ja sai lopulta kärjen kiinni. Takaa 10 merimailin päästä tullut Vestaskiin pääsi aivan muiden tuntumaan jiippaamatta kertaakaan. Ensimmäisen ja neljännen veneen etäisyys oli tuossa vaiheessa enää puoli meripeninkulmaa.

Dongfoeng oli vaikeuksissa, ja Brunelin lisäksi myös Mapfre tuli sen ohi.

Turn The Tide lähestyi Newportia hyvässä tuulessa ison sulkualueen länsipuolelta, kunnes senkin tuuli loppui, ja se ajautui viimeisen salmen edustalla voimakkaaseen vastavirtaan. Sen eteneminen loppui siihen. Etäisyyttä kärkeen oli silloin 3,5 meripeninkulmaa ja matkaa maaliin 5.

Tuuli moinasi lähes täysin Newportin saarten välissä. Valtamerten formuloiden vauhdit hyytyivät nollaan, ja ajoittain jokainen vene eteni pohjaan nähden taaksepäin, vaikka vesivauhtia oli hivenen.

Viimeisenä tullut Scallywag lähestyi vakaasti yli 10 solmun vauhdilla, ja vaikka se oli jossain vaiheessa yli 200 meripeninkulmaa muiden perässä, välimatka lyheni nopeasti jopa 15 merimailiin.

Dongfeng pysähtyi kokonaan kolmannelta sijalta, ja veneen tilannekamera näytti, että mies sukelsi tutkimaan, oliko vene tarttunut johonkin. Olisi kaiketi kannattanut odotella, sillä kun se irtosi, se lähti virran mukana taaksepäin.

Kärkiveneidenkään viimeinen maili ei ottanut lyhentyäkseen, vaikka ne kulkivat vedessä jonkin verran.

Lähes turhaa työtä tehdessä aamu lopulta sarasti ja sumu alkoi hälvetä.

Brunel yritti pysytellä Mapfren ja maalilinjan välissä, kunnes tiukasti vastainen tuuli kääntyi reilusti paapuuriin, ja Brunelin kulma kääntömerkille kävi toivottomaksi.

Mapfre pääsi merkille hyvällä kolmen solmun vauhdilla. Se ohitti Brunelin vastustamattomasti 0,2 meripeninkulmaa ennen maalia, ja vaikka Brunelin miehistö yritti kaikkensa, Bekking koki kirvelevän tappio maalilinjoilla.

Vestaskin pääsi loppusuoralla Dongfengin ohi, ja tämä putosi viimeisten mailien matkalla kärkipaikalta neljänneksi.

Mapfren nousu oli aivan fantastinen, sillä pari päivää aikaisemmin se oli vielä 50 mpk kärkiveneiden takana.

Veneiden tasaisuutta kuvaa hyvin se, että ensimmäiset kuusi venettä olivat neljän mpk:n etäisyydellä maalista, kun Mapfre ylitti sen. Ja seitsemäskin oli 15 mpk:n päässä.

Kokonaistilanteessa Mapfre otti takaisin Dongfengille menettäneensä kärkipaikan.

Veneiden maaliintuloajat tiistaina 8. toukokuuta Suomen aikaa:

1. Mapfre 13:44:29
2. Brunel 13:45:30
3. Vestas 13:59:04
4. Dongfeng 14:25:21
5. AkzoNobel 15:21:22
6. Turn The Tide on Plastics 15:24:14
7. Scallywag 16:56:52

Kokonaistilanne:

1. Mapfre 53 p
2. Dongfeng 50
3. Brunel 42
4. AkzoNobel 36
5. Vestas 28
6. Scallywag 27
7. Turn The Tide on Plastics 22

www.volvooceanrace.com