Sitäkin tosin saadaan odottaa vielä pari vuotta, sillä Volvo Pantan omaan testiajoon järjestelmä saadaan vuonna 2020. Markkinoille tullaan vuotta myöhemmin, ensin ammattimerenkulun aluksiin ja vasta sen jälkeen huvijahteihin.

Ihan pieniin kippoihin IPS Hybrid ei ole tarkoitettu, sillä järjestelmä koplataan D8-, D11- ja D13- moottoreihin. Tehoa niissä on 550–1 000 hv, ja IPS:ähän on veneessä aina vähintään kaksi, joskus kolme tai neljäkin.

Hybriditekniikassa ei ainakaan vielä paljasteta olevan mitään erityisen mullistavaa, mutta Volvo Penta on ennenkin vetänyt viime metreillä jonkun ässän hihasta.

Käytännössä hybridijärjestelmä syntyy siten, että tavalliseen IPS-voimalinjaan lisätään moottorin ja vetolaitteen väliin kytkin ja sähkömoottori. Sähkömoottorin tarvitsema energia varataan skaalattavaan litiumioniakustoon, jota voi ladata ulkoisesti sekä vaihto- että tasavirralla tai aluksen pääköneilla.

Volvo Penta järjestelmä on sarjahybridi, eli mahdollistaa myös pelkästään sähkömoottorin voimin ajon esimerkiksi satama- tai suojelualueilla. Parhaimmillaan ehkä jopa vähän enemmänkin, sillä tiedotteessa Volvo Penta maalailee täyssähköajoon 10–12 solmun lukemia.

www.volvopenta.com