Yhdistyneissä Arabiemiraateissa valmistettava ja Dubain venemessuilla esitelty Foiler on 31-jalkainen muotovalio-daycruiser. Se on valmistettu hiilikuidusta ja varustettu neljällä taittuvalla kantosiivellä.

Jousitetut etusiivet ovat muodoltaan kuin eväjalkaisten eli hylje-eläimien eturaajat. Takasiivet on integroitu huomattavan pitkärikisiin, hissautuviin ja kippautuviin vetolaitteisiin, joiden alaosassa on torpedoon asennetut sähkömoottorit. Niitä pyörittää täyshybridivoimanlähde, joka koostuu kahdesta 320-hevosvoimaisesta BMW:n dieselmoottorista ja kahdesta sähkögeneraattorista.

Pelkällä sähköllä voidaan ajaa noin 10 minuuttia alle 10 solmun nopeudella. Kaikki voimantuottomenetelmät täysille taistelutehoille laitettuna Foiler yltää 40 solmun huippunopeuteen. Kantosiivet aktivoituvat 17 solmun nopeudessa ja 18 solmusta ylöspäin vene foilaa puolentoista metrin korkeudessa. 30 solmun cruisailuvauhdilla toimintasäteeksi mainitaan 130 mailia.

Foilatessaan Foiler muodostaa noin 30 prosenttia tavanomaista venettä pienemmän aallon ja kuluttaa 20 prosenttia vähemmän polttoainetta. Melutason kerrotaan olevan hyvin alhainen, koska aallot eivät pääse iskemään runkoon.

Todellinen jippo on kuitenkin veneen tasainen kulku. Alle puolentoista metrin aallokossa veneessä pystyy istumaan tai makaamaan mukavasti ja liikkumaan turvallisesti, jopa huippunopeuksillakin. Aaltoja tuskin edes huomaa, luvataan. Ja siltähän se kieltämättä videolla näyttää.

Eksoottiset materiaalit ja tekniikka takaavat, ettei Foilerista tule ihan jokaisen veneilijän lompakolle sopivaa unelmaa. Eikä tämän kapistuksen hintaa uskalla edes toimittajakaan ruveta arvailemaan, se kun voi olla mitä tahansa maan ja kuun välissä.

www.foiler.com