Kun veneeseen halutaan ilmastointi ja kodinomaisia kodinkoneita, tarvitaan myös vaihtovirtaa. Sitä saa luonnollisesti maasähköstä, mutta sen ulkopuolella oltaessa tähän saakka oikeastaan ainoa varteen otettava vaihtoehto on ollut painava, tilaa vievä sekä käytettäessä meluisa ja pakokaasuja tuottava polttomoottorigeneraattori.

Brunswick-konserni on koonnut energia- ja sähköteknologiaosaajansa hankkimansa Navico Groupin suojiin. Ensimmäisiä konsernimerkkien laaja-alaisen yhteistyön tuloksia on Fathom e-Power -järjestelmä, joka on suunniteltu korvaamaan veneissä generaattorin tarpeen ja vastaamaan etenkin yhä pienempiin veneisiin haluttavien ilmastointilaitteen ja gyrovakaimen energiatarpeisiin.

Järjestelmä perustuu maasähköllä tai ajonaikana moottorilla ladattavaan litiumakkupankkiin,  sen latauksen ja purkauksen digitaalisesta ohjauksesta ja valvonnasta sekä jännitettä muuntavasta invertteriteknologiasta. Fathom e-Power mahdollistaa tehokkaiden sähkölaitteiden käytön pidempään ilman ulkoista virtalähdettä, kuten vaikkapa maasähköä, moottoria tai generaattoria. 

Omavaraisuus ei toki kestä ikuisesti, vaan kesto määräytyy kulutuksen ja akkukapasiteetin mukaan, joka räätälöidään venekohtaisesti. Ideana on kuitenkin taata niin pitkä omavaraisuus, että esimerkiksi ilmastointilaitetta voi huolettaa käyttää muiden sähkölaitteiden ohella ankkuroinnin tai luonnonsatamassa vierailun ajan. Toteutuksesta sitten riippuu, puhutaanko tunneista, päivistä tai jopa vuorokausista.

Fathom e-Power on saatava eri laajuisina kokonaisuuksina 12, 24 ja 48 voltin järjestelmiin. Ainakaan järeämmissä kokonaisuuksissa Fathom e-Power ei ole merkittävästi generaattoria halvempi ratkaisu, mutta sen käyttö on täysin äänettömänä ja päästöttömänä generaattoria miellyttävämpää.

www.navico.com