Mercuryn joystick-tarjonta on ollut jo entuudestaan laajaa: sauvaohjausjärjestelmä on ollut saatavilla sekä perämoottoreihin että perävetolaitteilla, Zeus-pod-vetolaitteilla tai akselivedolla varustettuihin sisämoottoreihin. Tähän saakka moottoreita on kuitenkin aina pitänyt olla kaksi tai enemmän.

Nyt tilanne muuttuu, kun Mercury tuo joystick-hallintalaitteen saataville myös Mercury Verado sarjan 250–600-hevosvoimaisten V8-, V10- ja V12-perämoottorien yksimoottoriasennuksiin. Kaikkia samoja temppuja kuin pari- ja monimoottoriasennusten joystick-järjestelmät se ei luonnollisesti osaa. Esimerkiksi veneen kääntäminen paikallaan ympäri tai liikuttaminen sivusuunnassa ei yhden moottorin voimin onnistu, vaikka sauvaohjain käytössä onkin.

Toisaalta joystick-ohjaus helpottaa ainakin siihen tottuneelle veneen hallintaa satamaolosuhteissa, kun veneen ohjaus, vaihteensiirto ja kaasunhallinta tapahtuvat kahden hallintalaitteen eli ratin ja kaasukahvan sijaan yhtä nuppia kiertämällä ja tökkimällä. Keulapotkuriakin tosin monesti tarvitaan, mutta sen hallintaa ei ainakaan vielä alkuvaiheessa Mercuryn yhden moottorin joystickiin ole integroitu. Sen sijaan yhdessä yhteensopivan monitoiminäyttöön, gps-paikantimen ja Mercuryn SmartCraft Connect -verkon kanssa sinkku-joystick tuo veneeseen autopilottitoiminnot. 

Mercuryn kilpailijoista sekä Volvo Pentalla että Yamahalla on jo tovin ollut tarjolla myös yksimoottoriasennuksiin sopiva joystick-hallintalaite. Molemmat ovat saatavilla myös integroidulla keulapotkurin hallinnalla, mikä parantaa huomattavasti yksimoottori-joystickin käyttökokemusta. 

Yamahan HelmMaster EX -joystick on saatavana sähköisellä DES-ohjauksella varustettuihin 150–450 hv SBW (steer-by-wire) -perämoottorimalleihin ja Volvo Pentan Aquamatic Joystick sähköohjauksella varustetulla Aquamatic DPI -perävetolaitteella varustettujen 230–440-hevosvoimaisten D4- ja D6-dieselsisäperämoottorien pariksi. Volvo Pentan ja Yamahan joystick-järjestelmät perustuvat yhteiseen teknologiaan.

www.mercurymarine.com