Boat International listaa vuosittain Global Order Bookissaan yli 80-jalkaisten jahtien tilaus- ja tuotantokannat. Kärjessä on prameita eurooppalaisia jahtivalmistajia, kuten Azimut-Benetti Group, Ferretti Group, Sanlorenzo ja Lürssen. Viidentenä onkin sitten jo Ocean Alexander.

OA:lla on kotimarkkinoillaan Yhdysvalloissa vankkumaton maine ja asema luksus- ja megajahtien eturivin valmistajana. Tuotanto on ollut koko 40-vuotisen historian ajan Taiwanissa, jossa on jo pitkät perinteet luksusjahtien valmistuksesta.

Pari vuotta sitten Ocean Alexanderin pienempien Motoryacht-mallien (70–90 jalkaa) tuotanto käynnistettiin myös Floridan Merrit Islandissa. Perinteikkäät mutta modernit tuotantolaitokset jäivät tyhjän pantiksi, kun Ferretti Group ajoi alas yhdysvalloissa ikonisen aseman saavuttaneiden Bertramien tuotannon.

Nyt julkistettu 90R tulee kuitenkin isompien Megayacht-mallien (100–155 jalkaa) tavoin Taiwanista. Se on Revolution-sarjan avausmalli, joka säväyttää sekä muotoilullisilla että tilankäytöllisillä ratkaisuilla.

90R ei ehkä pituudeltaan yllä megajahtiluokkaan, mutta superjahdiksi sitä voi hyvin luonnehtia. Veneessä on kolme kantta, joista ylimmän saa joko Open- tai Enclosed-versiona. Jälkimmäisessä on komentosillan jatkeena suurempi lasiovilla suljettava kansisalonki, avoversiossa enemmän ulkotilaa.

Keskimmäisellä kannella on salongin, ruokailutilan sekä ovilla suljettavan keittiön lisäksi myös omistajan sviitti. Majoituskannelta löytyy keulan puolelta kolme tai neljä vieraskajuuttaa ja miehistön lukaalit konehuoneen takaa.

Etenkin keskikannen neliskulmaiset ikkunat ovat sen verran suuret, että 90R:n sivuprofiilista alkaa suurin osa olla lasia. Kenties hulppein yksityiskohta on kuitenkin perän Beach Club, eli lasikatollinen ja -seinällinen uimatason rantahuvila. Keulakannen hulppea lounge ja yläkannen baaritiski lattiasta ylösnousevine jakkaroineen onkin sen jälkeen aika peruskamaa.

OA 90R on 27,5 metriä pitkä, 6,7 metriä leveä ja painaa vähän alle 100 tonnia. Hintaa ei ehkä pitäisi miettiä saati kysellä, mutta eiköhän 10 miljoonan euron katevarauksella päästä neuvotteluihin.

www.oceanalexander.com