Yksi inhottavimpia hommia veneilyssä on peitetelineen rakentaminen syksyisin. Homma jää herkästi viime tinkaan marras-joulukuulle. Tällöin homman joutuu tekemään usein jäätynein sormin ja kovassa tuulessa. Kumpikaan ei varsinaisesti helpota hommaa.

Perinteisiä vaihtoehtoja on rakentaa pressuteline puutavarasta, käyttää autoille tarkoitettua ”pressutallia” tai rakentaa teline käyttäen tarkoitukseen varta vasten valmistettua metalliputkikehikkoa.

Näille on kuitenkin olemassa uusi vaihtoehto. Ruotsalainen Easytec perustuu muoviputkista tehtävään kaarirakennelmaan. Esittelyvideoilla systeemi vaikuttaa koukuttavan näppärältä.

Käytäntö osoittautuu usein toiseksi kuin teoria – tässäkin. Totalvene testasi rakennelmaa aiemmin syksyllä rakentamalla sillä pressutelineen 6,9-metriseen Seiskari 23 -veneeseen. Homma onnistui periaatteessa, mutta vaati paljon pohtimista sen suhteen, miten tukiputket saadaan sijoitettua. Lopulta ne saatiin kyllä paikoilleen ja kaaresta tuli tukeva.

Aikaa meni aika paljon enemmän kuin Easytecin lupaama 30 sekuntia. Hommaan meni yksin tehdessä reilu tunti.

Loppuarvio on, että Easytec on ihan käypä kapistus. Koska teline on muovista, ei kädetkään jäädy. Ja jos muoviputkella sohaisee venettä, ei siihen tule vauriota, kuten alumiiniputkien kanssa käy helposti.

Teline kesti myös tämän viikon kovan tuulen. Vuosaaren Uutelassa puhalsi 12.12. yli 20 m/s puuskatuuli. Monen muun veneen pressuteline oli romahtanut tai kärsinyt vauriota, mutta Easytec pysyi pystyssä. 

Easytec on parhaimmillaan 5-7-metrisen avoveneen peittelyssä. Se on oiva systeemi juuri kalamiehille, jotka vetävät veneensä ylös viime tingassa, eikä veneen peittely pakkasessa ja tuulessa oikein kiinnostaisi.

Easytec-peitetelineitä on saatavilla muun muassa Veneilijän verkkokaupassa, Captain’s Shopista Helsingin Lauttasaaresta ja Oy Esco Ab:lta.

Katso esittelyvideo klikkaamalla artikkelin kuvaa tai tästä linkistä