Bayliner esitteli kymmenisen vuotta sitten ensimmäisen Elementin. Se oli 4,5-metrinen deckboat, joka oli varustettu epätavanomaisella M-rungolla. Lopputulos oli onnistuneen omalaatuinen sekä tiloiltaan että ajo-ominaisuuksiltaan.

Nyt on uuden Element-mallisukupolven aika. Baylinerina uutuudet tuntevat mallinimet Element M15 ja Element M17, mutta Euroopassa keskitytään enemmän Quicksilver-versioihin, joiden mallimerkinnät ovat 475 aXess ja 525 aXess.

Molemmissa on yhä M-runko, jonka etuihin kuuluu ainakin vakaus ja olematon liukukynnys. Pienempään 475:een sopii 40–60- ja isompaan 525:een 60–115-hevosvoimainen kone. Paketit syntyvät luonnollisesti konsernin omilla moottoreilla eli Mercuryilla.

Jo alkuperäisissä Elementeissä tilat olivat kaiken keskiössä. Pieniin ulkomittoihin oli saatu sovitettua poikkeuksellisen oleskelukelpoiset tilat. Suuntaus on yhä sama, mutta tilaratkaisuja on entisestään kehitetty. 

475 aXessissa on styyrpuurin laidan ohjauspulpetin ja täysleveän peräpenkin lisäksi pitkä pätkä keulan yli kaartuvaan U-sohvaa, jota voi täydentää täytepaloilla aurinkotasoksi. Patjat ovat vakiona, samoin audiolaite, pehmeä turkkipinnoitematto sekä bimini top eli kuomukatos, joten oleskelumukavuuden voi odottaa olevan alle viisimetriseksi avoveneiden kärkipäätä. Lisävarusteita on kolme: vetopaalu, hydrauliohjaus ja satamapeite. 

Moottorikaivon molemmilla puolilla on integroidut ja kokoluokka huomioiden isoilta vaikuttavat uimatasot. Tuulilasi on sen sijaan pieni, ja sen tehtävä lienee lähinnä varjostaa kojelaudan mittareita. 

Reilusta 20 000 eurosta alkavat pakettihinnat ajavat 475 aXessin suunnilleen saman kokoisten, saman tehoisten ja saman pituisten kotimaisten AMT 160 R/165 BR:n, Bella 485 R:n ja Yamarin 50 BR:n kanssa.

Malliparin kokoero on mallinumeroita suurempi, sillä 525 Axess on pikkusisartaan 73 cm pidempi ja 28 cm leveämpi. Sen myötä painoakin on reilut pari sataa kiloa enemmän. Valmistaja vinkkaa 525:een sopivimmaksi konevaihtoehdoksi 100-heppaista, kun 475:n tehosuositus on 60 hevosvoimaa.

Koon mukana kasvavat luonnollisesti myös tilat. 525:n uimatasot ovat kahdessa tasossa, minkä ansiosta uimatasoille muodostuu penkit, joilla voi hengahtää vedestä noustessa kuivattelemaan tai vaikka kiskomaan vesiurheiluvälineitä jalkaan. 

Vaikka myös 525:sta ajetaan peräpenkiltä, on sen sisätilat on jaettu  pienempää 475:ttä enemmän etu- ja taka-avotiloihin. Tilajakajina toimivat perinteiseen bowrider-tyyliin läpikuljettava tuulilasi sekä kuskin ja apukuskin pulpetit.

Ohjauspulpetti on paljon paapuurin pulpettia syvempi, joten tuulilasi on kaukana peräpenkillä istuvan kuskin edessä. Paapuurin puolella tuulilasin suojassa on perinteisen apukuskin paikan sijaan perää kohti istuttava penkki, jonka voi yhdistää täytepatjalla peräsohvaan. Keulassa on lisää istumapaikkoja, jotka voi täydentää yhtenäiseksi aurinkotasoksi.

525:n vakio- ja lisävarustevalikoima on muuten sama kuin 475:ssä, mutta kojelautaan on saatu mahdutettua paikka lisävarustelistalta löytyvälle 7-tuumaiselle Simradin monitoiminäytölle. 100-heppaisella koneella 525:n pakettihinta osuu aika tarkkaan 30 000 euroon.

www.quicksilver-boats.com 

www.venekauppa.com