Akkutekniikka on kehittynyt, mutta useimmissa veneissä käytetään edelleen ikivanhaa akkutekniikkaa. Tähän saakka useimmat modernit akkuratkaisut ovat olleet vaikeita toteuttaa veneessä ja vaatineet mittavia muutoksia sähköjärjestelmään, mutta Sunbeam aikoo muuttaa tämän Smart Lithium -akuillaan.

Sunbeamin akut ovat valmistajan mukaan täysin yhteensopivia veneesi vanhojen lyijyakkujen kanssa, ilman että sähköjärjestelmä pitäisi uusia. Akkuja voi asentaa jopa vanhojen akkujen rinnalle. Valmistaja kutsuu tätä plug and play -ratkaisuksi.

Akut on tehty huoltovapaiksi ja turvallisiksi, joka on veneilykäytössä tarpeen. Mukava lisä akunkäyttäjälle on älynpuhelinsovellus, jonka kautta akun varaustasoa, käyttöä ja lämpötilaa voi valvoa.

Sunbeamin akut ovat LiFePO4-tyyppisiä litium-rautafosfaattiakkuja. Ne edustavat tällä hetkellä edistyksellisintä akkutekniikkaa.

Tekniikkaa kestää lataus-purkusyklejä erittäin hyvin, valmistajan ilmoituksen mukaan jopa 5 000 sykliä. Lisäksi tekniikan etuna on nopeampi lataus, syvempi purkautumiskapasiteetti ja parempi jännite lähes koko kapasiteetin ajan.

Litiumakun nimelliskapasiteetti, joka Sunbeamin tapauksessa on 100 Ah, vastaa perinteisessä akussa 200 ampeerituntia. Sunbeamin 100 Ah akku painaa noin puolet eli 14,5 kg, siitä mitä vastaava lyijyakku. Mitoiltaan akku on 34 x 17 x 21 cm.
Huono uutinen uutisesta ilahtuneille ja kaupoille ryntääville veneilijöille on hinta. Sunbeamin Smart Lithium -akku maksaa 1 990 euroa. Akkua tuo maahan Pronav Oy.

www.sunbeamsystem.com

www.pronav.fi