Yksityisille suunnattujen sukellusveneiden markkinajohtaja U-Boat Worx esitteli Monacon venenäyttelyssä kauan odotetun Super Subin. Alus sukeltaa jopa 300 metrin syvyyteen ja siinä on melkoisen vaikuttava 100 kilowatin työntövoima, jolla sen kerrotaan saavuttavan jopa 10 solmun huippunopeuden. Kyytiin mahtuu kolme henkilöä.

U-Boat Worxin mukaan Super Sub kykenee tehojensa ansiosta pitämään samaa vauhtia isompien mereneläinten kanssa ja pärjäämään myös voimakkaiden vedenalaisten virtausten keskellä.

– Super Sub on 10 solmun nopeudellaan 3-4 solmua nopeampi kuin pullonokkadelfiini ja 7 solmua nopeampi kuin keskimääräinen sukellusvene, U-Boat Worxin markkinointipäällikkö Roy Heijdra selitti laitteen esittelytilaisuudessa.

Myös ajettavuuden luvataan olevan huippuluokkaa. Super Sub nousee ja laskeutuu jopa 45 asteen kulmassa, jonka aikana myös nopeat kallistuvat käännökset ovat mahdollisia.

Mahdollisimman selkeä näkymä

Yksi U-Boat Worxin tärkeimmistä tavoitteista on tarjota mahdollisimman selkeä näkymä vedenalaiseen maailmaan. Tämän saavuttamiseksi aluksen etuosaan on sijoitettu kirkas, täysin akryylistä valmistettu painekotelo, joka tarjoaa esteettömän näkymän joka suuntaan.

Super Subin ns. SHARC-ohjain varmistaa, että sukellusveneen takana olevat hydrofoilit toimivat yhteen potkurijärjestelmien kanssa. Hydrofoilien kerrotaan mahdollistavan työntövoiman ohjauksen tehokkaammin, mikä edesauttaa terävien käännösten ja kallistusliikkeiden suorittamisen.

Super Subissa on myös automaattinen tracking-järjestelmä. Kun se on aktivoitu, sukellusvene säilyttää automaattisesti sen hetkisen suuntansa, olipa kyseessä kurssin seuraaminen tai kiinnostavan kohteen lähestyminen. U-Boat Worxin infojärjestelmä (UIS) tarjoaa kuskille suoran pääsyn kaikkiin tarvittaviin tietoihin käyttäjäystävällisen kosketusnäytön kautta.

img 3244

Turvallisuus etusijalla

Super Sub on DNV-sertifioitu ja varustettu viimeisimmillä turvajärjestelmillä. Esimerkiksi “maksimisyvyys” -toiminto estää ohjaajaa laskeutumasta syvemmälle kuin sukellusalus voi turvallisesti toimia. Jos sukellusalus joutuu liian syvälle, tämä turvatoiminto nostaa sen automaattisesti takaisin sertifioituun syvyyteensä.

Toinen keskeinen turvallisuuteen tähtäävä varuste on turvapoiju. Vapautuessaan se merkitsee sukellusveneen sijainnin pinnalla. Lisäksi jokainen sukellusvene, mukaan lukien Super Sub, on suunniteltu 96 tunnin hätävalmiuteen, eli niin kauan aluksella riittää happea hätätilanteissa.

Monacossa esitelty Super Sub toimitetaan asiakkaalle vuoden 2023 lopussa. Seuraava yksikkö on tällä hetkellä myynnissä, ja se on tarkoitus toimittaa lokakuuhun 2024 mennessä. Aivan halvalla vedenalainen hupi ei kuitenkaan irtoa: Super Sub maksaa 5,2 miljoona dollaria plus maakohtaiset arvonlisäverot päälle.

www.uboatworx.com