Tyypillisesti veneessä on lämmintä vettä käytössä vain, kun vene on kytketty maasähköön tai makeavesijäähdytteistä sisämoottoria on käytetty riittävän pitkään. Perämoottoriveneissä on oltu pelkän sähkön varassa. Wallaksen vesilämmitinjärjestelmä muuttaa tilanteen ja mahdollistaa lämpimän veden käytön koko veneellä olon ajan riippumatta matkan pituudesta, pysähdyspaikoista tai moottorin tyypistä ja käytöstä. Käyttöveden lisäksi Wallaksen vesilämmittimellä voidaan lämmittää venettä esimerkiksi pattereilla, lattialämmityksellä tai kennopuhaltimella. 

Wallaksen järjestelmä koostuu dieselkäyttöisestä Viking (3 kW) tai Spartan (5 kW) -vesilämmittimestä ja 16 tai 24 litran puskurivaraajasta, joka toimii perinteisiin lämminvesivaraajiin nähden käänteisesti. Käytännössä Wallaksen tapauksessa voisi puhua pikemminkin puskurivarastoista kuin vesivaraajista.

Wallaksen järjestelmä toimii siten, että varaaja varastoi glykolivesiseosta, joka lämpenee kiertäessään lämmittimen läpi. Varaajan sisään on rakennettu 12 metriä pitkä kierukka, jossa kiertävä käyttövesi kuumennetaan kierrättämällä sitä kuuman glykolisäiliön sisällä. Normaaliin järjestelmään verrattuna käänteisellä menetelmällä pystytään hyödyntämään lämmittimen koko potentiaali ja häädetään veteen pesiytyvät bakteerit kuten legionella, pitämällä varaaja automaattisäädöllä yli 55 asteisena. 

Neliskanttiset 16 ja 24 litran varaajat on suunniteltu tilaa säästävän kokoisiksi ja muotoisiksi: ne voidaan asentaa vaaka- tai pystysuuntaan ja niiden päälle on mahdollista asentaa muuta tavaraa tai laitteita. Vesilämmittimen ja varaajan asennuksen pystyy myös hajauttamaan, mikä lisää asennusmahdollisuuksia.

Älykäs ohjauspaneeli on varustettu Bluetooth- ja wifi-yhteyksilla, mikä mahdollistaa järjestelmän käynnistyksen ja hallinnan etänä Wallas Remote -sovelluksella. Päälle kytkemisen ja säädetyn lämpötilan saavuttamisen jälkeen sylinteritermostaatti ohjaa järjestelmän toimintaa sammuttaen ja käynnistäen lämmittimen automaattisesti, kun lämmintä vettä käytetään. Järjestelmä toimii siis taustalla huomaamatta, ja takaa lämpimän veden jatkuvan saatavuuden. 

Tehokkaamman ja tilavamman Spartan-lämmittimen ja 24 litran varaajan kapasiteetti riittää jopa 25 minuutin yhtäjaksoisen suihkun ottamiseen, pienemmästä Viking-yhdistelmästäkin riittää lämmintä vettä 8–10 minuutin suihkuun. Viking-mallin polttoaineenkulutus käydessä on 0,1–0,3 litraa tunnissa ja sähkönkulutus on 0,6–1,0 ampeerin luokkaa tunnissa. Spartan kuluttaa käynnissä ollessaan 0,16–0,46 litraa dieseliä ja 0,5–1,2 ampeeria sähköä tunnissa. Molempien polttoaineeksi sopii fossiilisen dieselin ohella myös uusiutuva HVO.

Wallas Viking Water ja Spartan Water -vesilämmittimen suositushinnat ovat 2 445 ja 2 924 euroa. Wallas 16WA ja 24WA -lämminvesivaraajat maksavat puolestaan 759 ja 900 euroa.

www.wallas.fi