Ensi syksynä markkinoille tulevat uudet 2024 mallit ovat moottoritekniikaltaan entuudestaan tuttuja, eli molemmat ovat 2,8-litraisia, 4-sylinterisiä ja 16-venttiilisä moottoreita, joiden tehoa on lisätty ilman virtausta parantamalla. Teknisesti tärkein 150- ja 200-hevosvoimaisen version ero on vain tehokkaammasta mallista löytyvä säätyvä nokka-akselin ajoitus (VCT).

Sekä F150 ja F200 ovat jo entuudestaan olleet saatavilla sähköisellä kaukohallintalaitteella varustettuina. Uusissa malleissa muuta hallintalaiteteknologiaa päivitetään isompien V6-moottorien kaltaiseksi.

Ehkä tärkeimpänä mukaan tulee hydrauliohjauksen rinnalle tarjolle uusi sähköhydraulinen EHS-ohjaustehostin. Se ei ole kokonaan langaton sähköohjausjärjestelmä kuten isompien V6- ja V8-mallien DES-ohjaus, mutta Yamaha lupailee sillä olevan samanlaisia etuja. Kevyen mutta tarkan ohjaustuntuman lisäksi moottoriin integroitu EHS mahdollistaa siistimmän ja tyylikkäämmän ulkonäön, helpomman asennuksen ja laajemman hallintalaitevalikoiman.

Viimeksi mainittu kulminoituu Yamahan HelmMaster EX -joystick-sauvaohjaukseen, jonka tarjonta laajenee 150- ja 200-hevosvoimaisiin malleihin. HelmMaster EX -järjestelmä on yhteensopiva moni-, pari, yksimoottoriasennuksiin. Yamaha julkisti Düsseldorfin venemessujen alla, että HMEX-järjestelmään voi jatkossa integroida myös keulapotkurin hallinnan.

TotalTilt-toiminto kuuluu myös ominaisuuksiin, joka ”valuu” malliuudistuksen yhteydessä isommista koneista pienempiin. Toiminnolla moottorin voi kipata tai laskea yhdellä kaksoisklikkauksella sen sijaan, että trimminappulaa tarvitsisi painaa jatkuvasti. 

Uusien F150- ja F200-moottorien ulkonäkö on yhdenmukaistettu 225–300-hevosvoimaisten V6-mallien kanssa. Muotoilu on neutraalia ja moneen veneeseen sopivaa. Värivaihtoehtoja tulee kaksi, Yamahan perinneväri metallihohtoharmaa ja valkoinen.

www.yamaha-motor.fi