Alunperin vuonna 2015 esitelty Faster 545 on suositun 525-mallin keularampillinen versio. Molemmat mallit ovat saatavilla sekä CC-keskipulpetti- että SC-tuplapulpettiversiona.

Mallivuodelle 2021 koko Faster-mallisto koki kosmeettisen faceliftin, johon kuuluu entistä tummemmat sävyt. Laitateippaus, sisustuksen muoviosat ja istuinverhoilut sekä kaiteet ja tuulilasin karmit ovat vaalean harmaan sijaan nyt tumman harmaita ja mustia. Pientä vaihtelua tummiin sävyihin saa, jos päätyy tummien patjojen vaihtoehtona oleviin vaaleisiin raidallisiin. Nekin ovat mallivuoden 2021 uutuus.

545- ja sen 525-rinnakkaismalleja päivitettiin kosmeettisten muutosten lisäksi  vähän enemmänkin. Ne saivat muun muassa perään uudet uimatasot ja vakiovarusteisiin lisätyn, takapenkin selkänojaan integroidun kuomutallin. Ajokuomu on lisävaruste, ja CC-mallin voi sen sijaan varustaa takaa ja sivuilta suljettavalla sprayhoodilla. 

Uudistukset ulottuvat myös ohjauspulpettiin. Se on muotoiltu uudelleen ja tuulilasi on nyt aitoa lasia, joten lisävarustetarjontaa on voitu laajentaa tuulilasinpyyhkimellä. CC-mallissa tuulilasi antaa keskipulpettiveneiden luokassa kelpo suojan.

Kojelautaan on saatu lisää lokeroita pientavaroille, silti kannellinen hansikaslokero on tutun kookas. Keskipulpetin etunurkkiin on lisätty askelmat, jotka helpottavat laidan päälle astumista ja siitä edelleen laiturille kulkemista kylkiparkkitilanteissa.

Koeajovene oli varustettu lisävarusteena saatavalla Swing-paripenkillä. Se osoittautui yllättävän mukavaksi sekä istuen että seisten ajamiseen. Sivutukea penkki ei tarjoa, mutta ohjaamoon on sujuva pujahtaa ja kaksikin mahtuu luontevasti vierekkäin.

Vakiovarusteena on kovamuoviset erillisistuimet, muina vaihtoehtoina pehmustetut Comfort- tai Swing-istuimet. Peräpenkin muodostaa 118 cm leveä istuinlaatikko. Jalka- ja liikkumatilaa perässä on rajoitetusti, mutta irrotettavan peräpenkin poistaminen muuttaa tilanteen.

Istuinlaatikoita saa lisävarusteena kolmea kokoa ja niitä voi kiinnittää laitojen kiinnityskiskoihin haluttuihin paikkoihin. Kiskoihin kiinnittyviä tarvikkeita on paljon muitakin, pöydästä kuormansidontalenkkeihin. Koeajoveneeseen oli valittu kaksi kannellista monitoimilokeroa, jotka toimivat köysilaatikkoina, lepuutintelineinä ja askelmina.

Mukava ajaa – keularampista huolimatta

Noin 80 senttiä leveä keularamppi muuttaa aika paljon veneen ulkonäköä, joten ilmeisten etujen lisäksi se on omiaan herättämään myös kysymyksiä ja epäilyksiä.

Fasterissa keularampin operointi on helppoa. Se alkaa kahden salvan avaamisella ja päättyy niiden sulkemiseen, mutta itse keularampin avaaminen ja sulkeminen tapahtuu sähkötoimisesti napinpainalluksella.

Avatun rampin kautta kulkemisen helppous valkenee todenteolla vasta sitä kokeillessa, ja hyötytehtävien lisäksi siitä on iloa erityisesti luonnonrantoihin kulkiessa. Fasterilla pääsee paikkoihin, mihin umpikeulaisilla veneillä ei ehkä olisi asiaa, ja useimmiten vieläpä kuivin jaloin rantaan saakka.

Ajo-ominaisuuksista ei silti tarvitse tinkiä. 545:ssä on Fasterille tyypillinen, 18 asteen pohjakulman omaava nousulistaton V-runko. Vesilinjan yläpuolelta voimakkaasti levenevä keula ei verota normaaliolosuhteissa liikuttaessa ajomukavuutta oikeastaan lainkaan. 545 halkoo aaltoja pehmeästi ja kulku on kaikkiin aallonsuuntiin ajettaessa mukavaa ja myös kuivaa.

Eroja umpikeulaiseen rinnakkaismalliin tulee vasta ääritilanteissa. Tiukoissa ja vauhdikkaissa kaarroksissa leveän keulan pallelinja alkaa kantaa, mikä heikentää rungon pitoa ja lisää kaarroskäytökseen levottomuutta. 

Kokeiluyksilö oli varustettu moottorivaihtoehdoista tehokkaammalla eli 100-hevosvoimaisella Hondalla. Sillä päästiin 33,5 solmun huippunopeuteen, ja tehoreserviä riittää raskaammallekin kuormalle. 

Keularamppi ei lisää kulutusta, sillä meripeninkulma taittuu 25 solmun nopeudella 0,8 litralla. Se on Faster 545:n teho- ja kokoluokassa normilukema. Hyviin puoliin kuuluu taloudellisen liukunopeusalueen laajuus: kulutus pysyy alle 0,9 litrassa 15–29 solmun nopeusalueella. Huippunopeudella palaa 1,1 litraa ja 7–9 solmun alueelle osuvalla liukukynnyksellä 1,2 litraa meripeninkulmalla.

Umpikeulaiseen 525-malliin verrattuna keularampillinen 545 on 20 senttiä pidempi ja 6 000 euroa kalliimpi. Se on toki merkittävä määrä rahaa, mutta joissakin tapauksissa keularampin edut ovat varmasti sen arvoisia. Omassa kokoluokassaan Faster 545 on ominaisuuksiltaan uniikki vaihtoehto, mutta hinta on hyvässä mielessä tavallinen. Pulpettiversioiden välillä valintaa voi tehdä pienemmällä rahalla: CC on 500 euroa SC:tä halvempi.