Jäänestolaitteen yksinkertaisena toimintaperiaatteena on liikuttaa potkurin avulla isoja vesimassoja pienellä energiamäärällä. Vastaavia laitteita käytetään erityisesti telakoilla ja talviuintikohteissa, mutta se soveltuu hyvin myös harrastevenekäyttöön. Alkujaan jäänestolaite suunniteltiinkin pitämään laituripaikoilla yli talven seisovien veneiden edusta sulana.

Testikäyttöön otetun Kasco 3400 -jäänestolaite koostuu vesitiivistä rosterirungosta, jonka sisälle on asennettu öljykyvyssä oleva teollinen moottori. Veden virtauksesta huolehtii nelilapainen potkuri, jolle välitetään sähkövirta vesitiiviillä kaapelilla.

Jäänestolaitteessa on tarpeen mukaan vaihdettava sinkkianodi ja sen tiivisteiden lupaillaan kestävän käytössä vuosia. Muuten laite on käytännössä huoltovapaa. Jäänestolaite voidaan asentaa kiinnitysköysillä pystyasentoon haluttuun syvyyteen. Myös erillisellä remmikorilla ja vaakakellukekiinnityksellä voidaan virtauksen suuntaa säädellä aina kulloisenkin tarpeen mukaan, esimerkiksi veneen kylkeä pitkin. Laitteen toiminta-aikoja voi säädellä erillisen ajastimen avulla.

Laitamme kevään kuluessa totalvene.fi-sivustolle kuvareportaaseja laitteen toimivuudesta eri käyttökohteissa. Myöhemmin teemme vielä laajemman yhteenvedon itse testin aikana tehdyistä havainnoista.

Tekniset tiedot:

Teho ¾ hv – 3,5 A/220 V
Paino 16 kg
Remmikorissa asennettuna arvioitu avannon koko: 7 x 20 metriä (-20 c)
Takuu: 2 vuotta
Hinta: 1 490 euroa

Lisätietoja: www.nautikulma.fi