Sivustolla 50 vierailijaa

28.04.2021

Mitä uutta?

Vaikka 75 BR -mallimerkintä on säilynyt entisellään, on Inhan Tehtaat laittanut koko veneen uusiksi. Vain kokoluokka ja peruskonsepti ovat ennallaan. 

Synergiaa piilee etenkin rungossa, joka on lainaa Buster Magnumista. Crossia varten runko on saanut kuitenkin erilaisen nousulistoituksen. Kevyemmässä Magnumissa on kaksi nousulistaparia, Crossissa kolmaskin pari.

Malliuudistuksen yhteydessä yhtenä uuden omistajan tavoitteena on ollut muokata ajettavuutta helpommaksi, ajo-ominaisuuksista tai suorituskyvystä tinkimättä. Siinä on myös onnistuttu, mutta palataan ajettavuuteen myöhemmin Miten kulkee? -osiossa.

Varustelun ehdottomaksi kohokohdaksi uudessa 75 BR:ssä on nostettu suomalaisen Nextfour Solutionsin kehittämän Q Experience -älynäytön uusin tuplanäyttö. Siinä yhdistyy leveään, yhtenäiseen ruutuun kaksi 10-tuuman kustomoitavaan kosketusnäyttöä. Toiseen voi valita vaikkapa karttanäkymän ja toiseen moottorin mittariston ilman että kummankaan koosta tai luettavuudesta tarvitsee tinkiä.

Kokonaan uusi Q:n ominaisuus on siihen integroitu digitaalinen käyttökytkinjärjestelmä. Sen kautta käytetään esimerkiksi 75 BR:n kulku- ja kansivaloja, jääkaappia ja muita sähkölaitteita. Kosketusnäytön tukena on mobiiliappi.

Eräänlainen "softa-päivitys" on myös Softdeck-turkkipinnoite. Lujitemuovin pintaan liimattava pehmytpinnoite tuntuu pitävältä ja paljaan jalankin alla erittäin miellyttävältä. Se on hyvä valinta, jos vene tulee enemmän huvi- kuin hyötykäyttöön. 

Aiemmin Crosseissa vallalla ollut tuttu alumiininen turkkilevysarja on yhä saatavilla oleva vaihtoehto,  joka on esimerkiksi kovassa yhteysvenekäytössä varmasti kestävämpi ja ehkä myös jollain tavalla huolettomampi valinta kuin Softdeck. Valinta kansipinnoitemateriaalien välillä tehdään lisävarustelistan kautta. Hinta ei suosi kumpaakaan, sillä vaihtoehdot on hinnoiteltu saman arvoisiksi.


Kuvat

Tekniset tiedot

Pituus 7,37 m
Leveys 2,47 m
Syväys 0,50 m
Paino 1 350 kg
Pohjakulma 21°
Polttoainesäiliö 300 l
CE-luokitus C
Kantavuus 9 henk.
Tehoalue 225–300 hv
Moottorityyppi perämoottori, XL-riki
Koeajomoottori 300 hv Yamaha F300 BETX
Huippunopeus 49,9 kn @ 5 700 r/min
Kulutus @ 25 kn 1,1 l/mpk @ 3 100 r/min
Toimintamatka @ 25 kn 240 mpk @ 3 100 r/min
Melutaso @ 25 kn 79 dB(A) @ 3 100 r/min

Lisä- ja yhteystiedot

Valmistusmateriaali Alumiini (runko) ja lujitemuovi (kansi)
Valmistusmaa Suomi
Valmistaja Inhan Tehtaat Oy, Raisio
  www.cross.boats 

Hintatiedot

Ilman moottoria Ei ilmoiteta
225 hv Yamaha F225 FETX 76 400 €
300 hv Yamaha F300 BETX 78 800 €