Plotterivalmistajat parantavat ja korjaavat uusien laitteidensa ohjelmistoja jatkuvasti, mutta myös vanhempien. Aika ajoin laitteeseen on saatavana ohjelmistopäivityksiä.

Tämä koskee kaikkia prosessoriohjattuja laitteita kaikuluotaimista ja mittaristoista plottereihin. Jopa Fusionin venesoittimiin on saatavana ohjelmistopäivityksiä.

Laitteiden ohjelmisto määrittelee sen, kuinka instrumentti toimii, kuinka sujuvaa sen käyttö on ja mitä kaikkea sillä voi tehdä.

Esimerkiksi Raymarinen a-sarjan plottereiden näytöt oli valmistettu alun perin monikosketusta tukeviksi, mutta monikosketuksen sai toimimaan vasta ohjelmistopäivityksellä.

Vastaavia uudistuksia on muillakin valtamerkeillä. Sen kuin lataat ohjelmiston tietokoneella ja asennat laitteeseen.

Varmista virta!

Päivittäjän ei tarvitse olla nörtti, mutta kuten tietotekniikassa yleensä, siinä pitää toimia täsmällisesti ja valmistajan ohjeiden mukaan. Lue siis päivitysohjeet huolella ennen päivittämistä.

Uusimmissa laitteissa on paremmat nettiyhteydet kuin vanhemmissa, ja niissä päivitys yksinkertaisesti valitaan laitteen valikosta. Sen jälkeen plotteri hoitaa loput. Tässä käymme läpi vähän vanhempaa laitekantaa.

Kaikilla valtamerkeillä päivityksessä on kaksi päävaihetta: tietokoneella valmisteltava muistikortti ja ohjelman päivitys muistikortilta plotterille.

Lataa juuri omalle plotterille tarkoitettu ohjelmisto. Tallenna ja pura se muistikortille.

Kriittisin vaihe on plotterin päivitys muistikortilta. Laite ei saa sammua sen aikana, eli varmista virransaanti. Käytä tukena maasähköä tai pidä moottori käynnissä päivityksen ajan.

Kun plotterin päivitys on valmis, saman valmistajan muutkin elektroniset navigointilaitteet voidaan päivittää plotterin kautta.

Furunot päivitetään liikkeessä

Useimmat valmistajat suosittelevat, että käyttäjät päivittäisivät laitteensa itse. Jos sen teettää huollossa, se maksaa vajaan satasen.

Furuno on tässä suhteessa poikkeus. Maahantuoja suosittelee, että ohjelmistopäivitykset suorittaa laitteen jälleenmyyjä.

Nico Kavaleff John Nurminen Marinelta antaa vinkin tee-se-itse-päivittäjille, että NavNet-sarjan omistajien kannattaa tsekata Furuno-USA:n sivu www.furunousa.com. Se on paras paikka löytää Furunon ohjelmapäivitykset, jotka ovat täsmälleen samanlaiset maailmanlaajuisesti.

Jos jotain menee pieleen

Laitevalmistajat ovat pyrkineet kehittämään päivitysprosessia niin, että epäonnistumisen vaara on mahdollisimman pieni. Jos laite näyttää olevan jumissa, eikä sen näytöllä tapahdu mitään puoleen tuntiin, sammuta sen virta muutamaksi minuutiksi ja katso, lähteekö asennusohjelma uudelleen käyntiin, kun kytket virran.

Jos lähtee, kaikki lienee hyvin. Ellei, soita huoltoon. Monissa laitteissa on joku niksi, jolla päivityksen voi saada käyntiin.

Vasta jos mikään ei auta, vie laite huoltoon. Joku ohjelmallinen korjauskeino saattaa vielä löytyä, mutta pahin ja kallein skenaario on piirikortin vaihto.